John Lydon odgovorio na nedavnu presudu vezano za prava pjesama Sex Pistolsa

‘Više od 23 godine Sex Pistols djeluju na temelju jednoglasnog odlučivanja. Disneyjeva je produkcija prvi put odlučila da se jednoglasni pristup zanemaruje’, rekao je između ostalog Lydon.

Sex Pistols (Foto: Wikipedia)

John Lydon je prošli tjedan izgubio od kolega Stevea Jonesa i Paula Cooka iz benda Sex Pistols zbog toga što je odbio dati prava na korištenje pjesama redatelju Dannyju Boyleu u novoj seriji “Pistol”, koje je zastupao odvjetnik Edmund Cullen, jer je sudac priznao “bendovsko pravilo” kao valjano. Naime, Cullen je tužbu protiv Lydonovog veta temeljio na ugovoru koji su članovi Sex Pistolsa međusobno sklopili 1998. godine u kojem je decidirano navedeno da se odluke o zahtjevima za licenciranje mogu donositi na temelju “pravila većine” unutar benda. Sudac je odlučio da su Cook i Jones imali pravo biti uključeni u donošenju odluke po sistemu “pravila glasanja većine” protiv svog kolege iz benda.

U novoj izjavi na svojoj web stranici Lydon je odgovorio tvrdeći da nije znao za predloženu uporabu glazbe Sex Pistolsa u novoj seriji sve do “nekoliko sati” prije nego što je izašla službena objava”.

U izjavi koja je napisana u trećem licu jednine tvrdi se sljedeće: “Razumljivo, John je, kao kreativna snaga Sex Pistolsa, želio znati kako će ga prikazati, a njegova će se glazbena djela koristiti za davanje vjerodostojnosti seriji. Unatoč tome što je tražio detalje scenarija, John još uvijek ne zna te detalje. John Lydon nije tražio nedavni sudski postupak. Od njega je zatraženo da dopusti korištenje djela Sex Pistolsa bez prethodnog savjetovanja ili sudjelovanja u projektu. Zauzeo je principijelno stajalište za ono što vidi kao integritet naslijeđa Sex Pistolsa i borio se za ono u što je vjerovao i dalje vjeruje da je ispravno.”

Nadalje stoji:  “Više od 23 godine Sex Pistols djeluju na temelju jednoglasnog odlučivanja. Disneyjeva je produkcija prvi put odlučila da se jednoglasni pristup zanemaruje. Razočaravajuće je što je sudac Višeg suda odlučio da je John Lydon vezan nedatiranim sporazumom potpisanim 1998. godine, kojim se Sex Pistolsima nameće većinsko pravilo, umjesto jednoglasnog procesa donošenja odluka koji se primjenjuje već 23 godine. Gledajući naprijed, postoji velika nesigurnost oko toga što bi pristup vladavine većine mogao učiniti kako bi se umanjila i iskrivila prava povijest i naslijeđe Sex Pistolsa. Vrijeme će reći. Što god Disney učinio, čini to bez Johnova angažmana ili kreativnog odobrenja. John je nemoćan spriječiti bilo kakvo iskrivljavanje prave povijesti Sex Pistolsa i bilo kakvi rezultati bit će po želji većine.”

Zaključeno je izravnom izjavom samog Lydona koja glasi: “Ja sam glavni pjevač i tekstopisac, frontmen, imidž, što god. Ja sam to izmislio. Kako to nije relevantno? Za mene je to glupo. Toliko je razorno što bend čini pa se bojim da bi cijeli projekt mogao biti izuzetno negativan. Kako netko može pomisliti da se to može odvijati bez konzultacija sa mnom i bavljenja mojim osobnim životom u ovom, i mojim problemima, bez ikakvog smislenog kontakta sa mnom prije nego što se projekt objavi svijetu. Mislim da nema čak ni riječi koje bih mogao izreći kako bih objasnio koliko je to neiskreno. Kao što sam rekao u stihovima pjesme “The Order of Death”, ovo je ono što želite, to ćete i dobiti.”

Saznajte više: John Lydon izgubio na sudu od bivših kolega iz Sex Pistolsa, a TV serija o bendu kreće u emitiranje

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X