Liam Gallagher ‘Why Me? Why Not’ – novi dokaz da ne može bez Oasisa

Za potrebe pisanja ovog teksta gotovo bih u cijelosti mogao kopipejstati dvije godine staru recenziju samostalnog prvijenca Liama Gallaghera – popis utjecaja potpuno je isti, kao i nemogućnost pjevača nekadašnjih Oasisa da ih pretvori u nešto više od, u najboljem slučaju, osrednje kopije.

Liam Gallagher ‘Why Me? Why Not’

Neke sitne razlike ipak treba spomenuti pošto se stvarno teško sjetiti kada je Gallagher mlađi zvučao tako opušteno i pjevao s toliko gušta, što dobrim dijelom može zahvaliti producentima Gregu Kurstinu i Andrewu Wyattu koji su mu u ovih jedanaest pjesama stvorili komfort zonu sastavljenu od britanske invazije s posebnim naglaskom na Beatlese, Stonese i The Who, glam rocka i melodičnijih izdanaka prvog psihodeličnog vala.

Sve to, dakako, provučeno je kroz filter Oasisa pa “Shockwave”, “Now That I’ve Found You” ili “Halo” zvuče kao ‘filleri’ ili najlošiji singlovi s kasnijih i bitno slabijih albuma legendarnog manchesterskog benda. U “One of Us” podjednako neinspirirano potkrada solo radove Iana Browna, a ništa bolje nije prošao ni Liamov najveći glazbeni heroj John Lennon čije je nasljeđe propisno izmasakrirao u “Once” i “Alright Now”.

Istini za volju, neprežaljeni Beatle inspirirao ga je i za jedan od rijetkih suvislijih trenutaka albuma u obliku solidne naslovne stvari.
Da je pri ruci imao nekog talentiranijeg skladatelja vjerojatno bi od završnog midtempa “Gone” napravio pjesmu usporedivu s britpop himnama kakve je prije četvrt stoljeća s lakoćom izbacivao Noel Gallagher, dok je ovako ostala na razini obećavajuće, ali prilično nerealizirane ideje. Loš dojam zaokružili su tekstovi koji variraju od bolno šabloniziranih do skoro pa uvredljivo stupidnih u “Halo”.

U reportažama s Liamovih koncerata novijeg datuma najčešće mu zamjeraju što se pretvorio u Oasisov tribute bend koji set-liste puni sve davnijim klasicima nastalim u glavi onoga po kojem redovno pljuje na društvenim mrežama i skoro svakom javnom istupu. S obzirom na kvalitetu njegovih samostalnih albuma, dobrim dijelom i onih Beady Eyea, nisam siguran da mu je išta drugo i preostalo.

Ocjena: 4/10

(Warner / Dancing Bear, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X