Loudon Wainwright III ‘Haven’t Got The Blues (Yet)’ – Guljenje luka

Loudon Wainwright III vjerojatno ne spada u kategoriju najslavnijih kantautora, ali svakako spada u kategoriju najiskrenijih i najboljih.

Loudon Wainwright III 'Haven't Got The Blues (Yet)'

Trebate li dokaz za to, poslušajte „In C“ sa njegova posljednjeg albuma „Older Than My Old Man Now“, iskreniju, bolniju i bolje napisanu kroniku raspada obitelji sigurno nećete nigdje pronaći od ove iz pera bivšega muža pokojne Kate McGarrigle i oca Rufusa i Marthe Wainwright. Kakav je otac bio može se zaključiti iz naslova njegove pjesme posvećene Marthi, „Hitting You“, ili iz njezine pjesme posvećene njemu, „Bloody Mother Fucking Asshole“.

Na novom albumu „Haven’t Got The Blues (Yet)“ Loudon pokriva šarenije glazbeno i tematsko područje nego ikad, od brzog rock’n’rolla „Brand New Dance“ koji otvara album, preko klezmera o parkiranju na „Spaced“, bluesa o depresiji u kojem spominje Blind Lemon Jeffersona, Sleepy Johna Estesa, Shakespearea i Freuda, do tipičnih fragilnih balada poput „In a Hurry“, „Harmless“ i „Harlan County“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N3faic1lNtY[/youtube]

Posljednja je navodno napisana za TV seriju „Justified“, a tužniju pjesmu o čovjeku koji se ne može napiti nismo čuli još od Waitsove „Town With No Cheer“. Glavni problem je što je album objavljen sredinom godine, a na drugoj polovici albuma nalaze se čak tri pjesme koje se tematski vežu za zimske blagdane, pa stoga po objavi albuma imamo problem uživjeti se u ubojitu „I’ll Be Killing You This Christmas“ ili novogodišnju „Last Day of the Year“. Od navedenih najbolje prolazi „Looking at the Calendar“ u kojoj protagonist s poteškoćama pokušava naći pravo doba u godini za prekid veze.

Zajednička poveznica svim pjesmama je Loudonovo iznimno duhovito propitivanje smrtno ozbiljnih tema, što u slušatelja na prvu loptu može izazvati smijeh, no svakim novim promišljanjem smijeh se postupno pretvara u kiseli osmijeh, da bi na kraju završio kao grč u želucu. Što dodatno potvrđuje tezu s početka teksta da je riječ o vrhunskom kantautoru, čije pjesme su poput guljenja luka; možete ih guliti sloj po sloj i na kraju završiti u suzama.

Ocjena: 8/10

(429 Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X