Najbolji strani albumi 2013. godine

Lista najboljih 20 albuma 2013. godine je zbog izuma demokracije pretvorena u listu najboljih 27 albuma. Zašto i kako saznajte u retcima ispod. I naravno vaše je demokratsko pravo da se ne morate slagati s mišljenjem novinara s ovog portala.

  • 1
    Share
A najbolji album godine je...

Što je demokracija do li aktivno sudjelovanje i aktivno rovarenje kako bi se riješio problem. Na kraju svake godine u redakciji ovog portala problem su albumi godine. I od kad postojimo taj problem rješavamo demokratski po sistemu svaki glazbeni sucker načini svoju listu od 20 najboljih, a žrvanj bodovanja izbaci zajedničku listu s kojom nitko nije zadovoljan, jer tako to biva u demokraciji. Tako je bilo i ovog puta, tako će biti i sljedećeg dok od demokracije ne izmislimo bolje. Možda iduće godine uvedemo referendum, obzirom da je to odjednom postalo moderno. Uglavnom prošlogodišnja lista suckera koju i ove godine čine Đino Kolega, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Igor Jurilj, te urednik im Zoran Stajčić je na prigovor AFŽ-a portala proširena i za mišljenje drugarice Jelene Svilar jer stvarno nije red da samo muški onaniraju za svoje božje poslanstvo određivanja što je glazbeno bilo dobro i najbolje u minuloj nam 2013. godini. Zanimljivo je da je takovo okrupljavanje biračkog tijela donijelo i neke nove aspekte, a to je da se dogodio i priličan broj jednako bodovanih albuma. Da taj problem ne bi kulturna gospoda novinari morali rješavati šakama po sistemu čije mišljenje više vrijedi, glavni urednik je presjekao i odlučio da lista ima 20 mjesta ali da će se na njoj naći 27 albuma. Tako su svi vukovi siti, a koza ima više. Stoga top 20 stranih albuma, koji je zamalo top 30, je pred vama. Ugodno skrolanje i klikanje. Tko god se ne slaže neka slobodno počne skupljati potpise za glazbeni referendum. Mi smo tu U ime glazbe.

Thee Oh Sees 'Floating Coffin'

20. Thee Oh Sees ‘Floating Coffin’

Kalifornijska petorka Thee oh Sees, koja svira eksperimentalni, psihodelični punk-rock još od sredine devedesetih, izdala je sedmi studijski album pod imenom pod kojim su se konačno skrasili nakon skoro desetljeća kolebanja identiteta. Floating Coffin je brz, žestok, psihodeličan, tematski mračan album, inspiriran konstantnom svjetskom ratnom zaoštrenošću, ali unatoč tome neobično lak za slušanje, što je zagrebačka publika mogla zaključiti ovoga ljeta na promociji u Močvari.

Ben Harper With Charlie Musselwhite 'Get Up!' (2013.)

20. Ben Harper with Charlie Musselwhite ‘Get Up!’

Blues je pak danas skliski teren. Jednostavnost njegove pentatonske forme, koje se prve hvataju i mnogi demo bendovi kao jedne od osnovnih stepenica ulaska u glazbu, toliko je puta već do sada ispretumbavana i od velikana i od amatera da je pravo čudo današnjim glazbenicima učiniti ga zaraznim, šarmantnim i inovativnim kakav je blues bio dugi niz godina. „Get Up!“ je lako mogao zazvučati kao Harperova penzija – dosadno i predvidljivo. Ali nije tako.

Motörhead 'Aftershock'

19. Motörhead ‘Aftershock’

Vijesti o zdravstvenom stanju Lemmyja Kilmistera ove godine nisu bile ohrabrujuće. Valjda iz inata, Motörhead je objavio suludo dobar album. Rijetke su institucije koje nakon gotovo 40 godina neprekidnog rada objave jedan od svojih najboljih albuma. I to unatoč sablasnom žeteocu koji se dosađuje pred vratima stana, čekajući da mu se Lemmy konačno sam preda. Ovome to, čini se, još ne pada na pamet.

Valerie June 'Pushin' Against Stone'

19. Valerie June  ‘Pushin’ Against Stone’

Nitko nije tjerao Dana Auerbacha iz The Black Keysa da se gura na producentski stolac četvrtog albuma ove talentirane kantautorice. Nije da se ovaj album iz čistog snobizma zatekao na ovoj listi. Ono što je na njemu je zaslužno za to. Kao što je kazano ovo je Valerijin 4. album, pa sad nemojte biti kao neki koji su Auerbachove Black Keyse otkrili kojih sedam albuma prekasno. Dalje>>

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X