Pillars And Tongues u Močvari – duhovna glazba 21. stoljeća

Neobični čikaški glazbeni trio Pillars And Tongues predstavio se po prvi put u ponedjeljak u Močvari pred zagrebačkom publikom, točnije pred njih tridesetak koji su se zavaljeni u stolce mogli prepustiti fluidnim i mračnim drone baladama.

Pillars And Tongues u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Poetika i zvuk grupe Pillars And Tongues teško može biti definirana. Iako ih se uvjetno stavlja u neku ladicu modernog popa, ova grupa bliža je duhovnoj glazbi nego što se to čini na prvu loptu. Mark Trecka koji je zadužen za različite elektronske kao i analogne obrade zvučnih matrica i loopova, zatim violinistica Elizabeth Remis i basist Ben Babbit ujedno su ravnopravni u vokalnoj interpretaciji grupe, ok, Trecka je ipak malo ‘ravnopravniji’ sa svojim baršunastim baritonom.

Pillars And Tongues u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Njihovo pjevanje posjeduje liturgijsku dramatiku i korak, dok zvučna podloga gotovo da čini kakofoniju jeke koja se odbija i miješa pod svodovima neke gotičke katedrale (možda je presudan utjecaj i imala činjenica da su Pillars And Tongues na početku svoje karijere bili ponešeni tim efektom sviranja u čikaškom South Union Artsu – prenamijenjenoj staroj baptističkoj crkvi).

Pillars And Tongues u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Gotovo da nema trenutka u kojem se jasno iz konteksta mogu izvući čisti i prepoznatljivi zvukovi, čak ni violine, ni bas gitare, koji su utopljeni u odzvanjajuću i istovremeno efektnu podlogu cineastičnog konteksta glazbe. U toj ‘misi 21. stoljeća’ u kojoj se miješaju utjecaji od sporog deep trancea do arhetipskih folk segmenata koji atmosferu Pillars And Tongues u određenim trenucima čine bliskijim sklopu i stavu Bon Ivera i Fleet Foxes, i u kojoj vlada ona floydovska psihologija da je nebitno koliko traje pjesma sve dok se ‘klupko odmotava’, Trecka, Remis i Babbit koncert su izveli kao, gotovo, jedno cjelovito djelo u kojem se zvukovi završetaka pjesama pretapaju u početke novih.

Pillars And Tongues u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Koncert je sveukupno s bisom trajao sat vremena, što je ujedno bilo sasvim dobro tempiranje jer nije bilo spektakularnih stilskih i ritmičkih prevrata u tom glazbenom noiru. Nije se igralo za publiku već za avagardni glazbeni ambijent. Bila je to predstava bez podilaženja i najvažnije je da je bila kvalitetno i smisleno izvedena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X