Sopot ‘Sopotnik’ – njihovo vrijeme tek dolazi

Sopot je bend na koji svakako treba obratiti pažnju jer Regija nama često skriva kvalitetna imena, a ovdje je upravo riječ o jednom takvom bendu koji s trećim albumom paralelno jača i artistički i komercijalno.

Sopot 'Sopotnik'

Riječ ‘sopot’ na staroslavenskom jeziku znači ‘izvor’. U duhu toga projekt, odnosno bend Sopot iz Banja Luke razvija svoju glazbenu priču. Stapa moderne utjecaje duba, reggae, dubstepa i drum’n’bassa u ono što konkretno doživljavamo kao melos Balkana. No Sopot je i u tu ruku jedinstvena pojava; u svjetovni melos uranja u stare i zaboravljene napjeve, jednako kao i u elemente crkvenog pravoslavnog pjevanja. Takav poredak stvari je vladao na prva dva albuma „Dubalkan“ i „Equilibrium“, koji su bili više ambijentalnog karaktera gdje su se pjesme s prela ispreplitale s rastafarijanskom filozofijom pa čak i prožimale s džereskom kromatikom na saksofonu.

Osobno meni draži „Equilibrium“ (kao što i ime ukazuje) bila je najviša točka tog ambijentalnog-chill out uravnoteženja koji je postigla ova grupa okupljena  2008. oko glavnog vokala Petra Topalovića, tako da je novi album „Sopotnik“ odvažan korak u jednom potpuno drugačijem smjeru – točnije prema žustrom dubstepu s elementima Prodigyjeve techno agresije.

Ukratko, „Sopotnik“ poziva na adrenalinski ples. Dakle zaokret, kao da s Boba Marleya pređete na Rudimental. S opaskom da je napravljeno jednako i kvalitetno kao Rudimental. Itekako je osjetno suvereno vladanje produkcijom već na uvodnoj „Energetsko more“. Ta pjesma je ciljani singl, ali ciljani singl s pogođenom poantom, dok je produkcija koja teži savršenstvu hvalevrijedna zanatska nadogradnja. U stvari ta nadogradnja je očigledni rezultat razvojnog puta Sopota tj. pravovremena suverenost s kojom grupa juriša na nešto što bi se uvjetno moglo nazvati urbanim mainstreamom.

Ono što treba istaknuti kod Sopota je i aktivistički kut koji zauzimaju tekstovi, a to je insistiranje na makro slici u kojoj se nadilazi uobičajeni društveno-politički fokus ovdašnjih glazbenika. To nadilaženje nije u funkciji ignoriranja istih, već upravo suprotno; nudi se uvid u drugačije, gotovo filozofske, percepcije, koje bi se mogle smatrati i prijeko potrebnima za iscjeljenje posrnuća duha na ovim prostorima. Sopot nudi ritam i uz njega garniranu beskonačnost svemira, ideja i informacije koji svi skupa jednim zaobilaznim putem ciljaju ka oslobođenju. Naslovi pjesama poput „Beskonačnost“, „Era Informacije“, „Snovi“, „Ideja“, „Kolo galaksije“ već na prvu komuniciraju u tom smjeru. Čak kad Topalović pjeva o arhaičnosti jezika i ‘naših duhovnik projekcija’ osjetno je da time najprije upire prst u arhaičnost ‘naše’ komunikacije. Tu granicu, ali glazbenog komuniciranja, Sopot svojim primjerom također pomiče, riskantno hodajući po rubu bezdana koji ih može gurnuti u sferu kiča. Tu treba istaknuti pjesme „Snovi“ i „Zovi me“ koje bi u nečijim drugim rukama ispale ‘jeftini’ napjevi, ali je upravo dovitljvost kroz aranžmane u njih udahnula sasvim dovoljno novog života u novome ruhu.

Poveznicu s prethodnim radom Sopot je ostavio za kraj u pjesmi „Kosmos“ u kojoj Topalović na dub glazboj podlozi pjeva u maniri pravoslavne mise što je uistinu dokaz o originatorskom pristupu Sopota i to na svjetskom nivou. U cijeloj glazbenoj slici najviše strši bonus pjesma „Jesmo, kako nismo“ u kojoj gostuje Nemanja Kojić Kojot, trombonist i frontmen beogradskog Eyesburna, i to najviše stoga što više zvuči kao da se Sopot s heavy metal gitarama križanim s reggae hornovima više prilagođavao zvuku Eyesburna, nego njihov gost njima. No također je i to sve skupa koncipirano kao bonus jednoj posebno dobro osmišljenoj i zaokruženoj priči.

Bez imalo ustezanja se može zaključiti kako Sopot trenutno predstavlja najznačajniji banjalučki bend, uz napomenu da posjeduje i sve preduvjete da postane i regionalna atrakcija na način na koji su to sada S.A.R.S. i Dubioza kolektiv – naravno na svoj originalan način.

Ocjena: 9/10

(Koliba, 2013.)

Poslušajte: Sopot “Sopotnik”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X