Prvi put na vinilu albumi ‘Milost’ Majki i ‘Shimpoo Pimpoo’ Pips, Chips & Videoclipsa

U prodaji su remasterirani albumi ‘Milost’ i ‘Shimpoo Pimpoo’ kultnih bendova Majke i Pips, Chips & Videoclips.

Majke ‘Milost’ i Pips, Chips & Videoclips ‘Shimpoo Pimpoo’

Krajem prošle godine najavljeni su reizdanjima na CD-u, no za prave kolekcionare i poklonike ovih grupa upravo će vinili predstavljati pravi glazbeni užitak. I ne samo glazbeni, već i estetski jer ovi 180 gramski vinili dolaze u posebnim bojama, bijeloj na albumu “Milost” i plavoj na albumu “Shimpoo Pimpoo”, a svaki kupac dobit će i download kod s mp3 verzijama pjesama s oba albuma.

Album “Milost” grupe Majke, jedne od najznačajnijih rock grupa na ovim prostorima, njihov je treći album objavljen prvi put 1994. godine i to za Heroinu novu. Jedini je njihov album koji nije doživio reizdanje. Sve do danas. Na njemu se nalazi jedanaest skladbi: “Rođen u blatu”, “Ja sam budućnost”, “Postoji nešto”, “Mala ima sliku”, “Želio bih da si tu”, “Milost”, “Tamo gdje ne postojiš”, “Znam ono što treba da znam”, “Zauvijek”, “Oslobodi se” i “Sveti planet”. Iako ovaj album nije doživio najbolje kritike njegova je vrijednost neupitna o čemu je pisao i poznati glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš u svojoj knjizi Budi ponosan – Goran Bare, monogafija: “Album ‘Milost’ predstavljao je tranziciju Majki iz underground, proto-punk i garage-rock benda u južnjačkim i country-rockom inspirirani srednjestrujaški rock sastav i u tom je smislu ispunio svoju funkciju, zadržavajući nit vodilju s prethodnih albuma i otvarajući nove puteve Majkama prema komercijalnijim, no artistički neupitnim dosezima. Iz današnje perspektive, moj osobni dojam o tom albumu je bolji nego kad se pojavio; tada mi je zvučao previše ukotvljen u rocku 70-ih i pravocrtan, a danas bih rekao da je ‘Milost’ logičan most između onoga što su Majke bile na ‘Razdoru’ i onoga što će postati s albumom ‘Vrijeme je da se krene’, arhetipski rock bend s kojim se u drugoj polovini 90-ih malo tko, ako itko, mogao mjeriti. Ipak, neupitno je da je naslovna pjesma bila prljav boogie-rock s jakim Baretovim tekstom koji traži milost čak i ako zna da je grešnik, uvodna ‘Rođen u blatu’ sa zlokobnim rifovima Zorana Čalića i Gorana Dujmića mučna i teška, ali i sjajna i efektna, ‘Želio bih da si tu’ najava velikih balada, ‘Znam ono što treba da znam’ moćan hard rock, a slide-gitarom podvučena ‘Ja sam budućnost’ jedna od amblematskih pjesama Majki, proročanska kako za Bareta i bend, tako i za generaciju koja je mladost živjela u turobnoj sjeni rata, ekonomske tranzicije i političkog sistema koji je prezirao pa i mrzio rock’n’roll.”

“Shimpoo Pimpoo” Pipsa, jednog od omiljenih zagrebačkih bendova, njihov je debitantski album objavljen prvi put 1993. godine. Na ovom albumu nalazi se svevremenski hit “Gume na kotačima” te “Dinamo ja volim” koja je od obične nogometne pjesme postala himna svih gorljivih navijača zagrebačkog nogometnog kluba. Neke od pjesama poput “Mala fufica” i “Krumpira”, koji su bili i službeni singlovi, mnogi su smatrali njihovom dobrom zafrkancijom i traženjem prave pozicije na glazbenoj sceni, ali su im definitivno pomogle da skrenu pozornost na sebe. Svoju kvalitetu vrlo brzo su pokazali narednim albumima “Dernjava” i “Fred Astaire” te brojnim kultnim pjesmama u svojoj dvadeset i sedam godina dugoj karijeri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X