Roger Waters negira da je otkazao poljske nastupe zbog komentara o rusko-ukrajinskom ratu

‘Radovao sam se podijeliti poruku ljubavi s ljudima u Poljskoj,’ kaže bivši vođa Pink Floyda.

Roger Waters (foto: Boris Podobnik)

Roger Waters demantirao je izvještaje da je otkazao dva poljska datuma svoje svjetske turneje 2023., umjesto toga optužujući vijećnika u Krakowu – gradu u kojem bi trebao nastupiti sljedećeg travnja – za pokušaj cenzure. Waters je trebao nastupiti u Tauron Areni u Krakowu u petak 21. i subotu 22. travnja. Datumi su uklonjeni s Watersove internetske stranice, a The Guardian tvrdi da su otkazani zbog reakcije na njegove komentare na rusko-ukrajinski rat.

U izvješću stoji da Lukasz Pytko, predstavnik Tauron Arene, tvrdi da se Watersova uprava “odlučila povući [rezervaciju] bez navođenja razloga”. Objavljeno je da su gradski vijećnici u Krakowu planirali glasovati o prijedlogu da se Waters proglasi “personom non grata”, navodeći kao razlog svoje “ogorčenje” glazbenikovim javnim stavom o gore spomenutom ratu.

Waters je podijelio izjavu u kojoj negira izvještaj, tvrdeći da ni on, niti njegov menadžment, nisu otkazali njegove nadolazeće nastupe u Krakowu. Objašnjavajući svoju stranu kontroverze, glazbenik je napisao: “Istina je da je gradski vijećnik u Krakowu, gospodin Łukasz Wantuch, zaprijetio da će održati sastanak tražeći od vijeća da me proglasi ‘personom non grata’ zbog mojih javnih nastojanja da ohrabrim sve uključene u katastrofalni rat u Ukrajini, posebno vlade SAD-a i Rusije, da rade na pregovorima o miru, umjesto da eskaliraju stvari prema gorkom kraju koji bi mogao biti nuklearni rat i kraj svega života na ovom planetu.”

Waters uvjerava obožavatelje da zapravo planira nastupiti u Krakowu sljedećeg travnja, napominjući da će biti tužno ako mu Wantuch uspije zabraniti ulazak u grad. Nastavio je: “Veselio sam se podijeliti poruku ljubavi s ljudima u Poljskoj, što sam radio na mnogim turnejama tijekom karijere koja traje više od 50 godina.”

Ulaznice za Watersove poljske nastupe nisu dostupne za kupnju online, jer su Live Nation, Ticketmaster i sama arena uklonili svoje stranice o koncertima. Čini se da to nije slučaj ni za jedan drugi datum Watersove nadolazeće europske turneje, koja će službeno započeti u Lisabonu u Portugalu u petak, 17. ožujka.

Prošlog mjeseca, Waters je potaknuo kontroverzu oko svog viđenja rusko-ukrajinskog rata, tvrdeći u žestokom intervjuu s novinarom CNN-a da je “ovaj rat u osnovi o akciji i reakciji NATO-a koji se gura sve do ruske granice”. Potom je napisao otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine, Oleni Zelenskoj, predlažući joj da uvjeri svog supruga da radi na prekidu vatre s Rusijom i “zaustavi pokolj”.

Waters je trenutno u tijeku sa sjevernoameričkim dijelom svoje turneje ‘This Is Not A Drill’ koju naziva svojom “prvom oproštajnom turnejom”, a na kojoj izvoditi pjesma s albuma Pink Floyda “The Dark Side Of The Moon”, “Wish You Were Here”, “Animals”, “The Wall” i “The Final Cut”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X