Salman Rushdie je na respiratoru nakon napada nožem

Rushdie je godinama trpio islamističke prijetnje smrću nakon što je napisao ‘Sotonske stihove’, objavljene 1988.

Salman Rushdie (foto: Andrew Lih/Wikipedia)

Agent Salmana Rushdieja javio je da “vijesti nisu dobre” nakon što je pisac izboden nožem na događaju u državi New York. Napadnut je na pozornici, a sada je na respiratoru i ne može govoriti, izjavio je Andrew Wylie, dodajući: “Salman će vjerojatno izgubiti jedno oko; živci u ruci su mu presječeni; a jetra mu je izbodena i oštećena”.

Policija je uhitila osumnjičenika po imenu Hadi Matar (24) iz Fairviewa u New Jerseyju. Osumnjičenik je istrčao na pozornicu i napao Rushdieja i voditelja intervjua u institutu Chautauqua u zapadnoj državi New York. Rushdie je uboden najmanje jednom u vrat i abdomen i helikopterom je prevezen u bolnicu u Erieju u Pennsylvaniji. U međuvremenu je publika oborila napadača na tlo, a zatim je i uhićen.

Voditelj Henry Reese, koji je bio s Rushdiejem na pozornici, zadobio je manju ozljedu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu. Reese je suosnivač neprofitne organizacije koja pruža utočište piscima prognanim pod prijetnjom progona.

Rushdie je godinama trpio islamističke prijetnje smrću nakon što je napisao Sotonske stihove, objavljene 1988. godine. Policija još nije potvrdila nijedan motiv ili optužbu, koja je u postupku dobivanja naloga za pretragu ruksaka i elektroničkih uređaja pronađenih u centru.

Salman Rushdie stekao je slavu romanom Djeca ponoći iz 1981. godine, koji je prodan u više od milijun primjeraka samo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegova četvrta knjiga, Sotonski stihovi, natjerala ga je da se skriva gotovo 10 godina. Nadrealistički, postmoderni roman izazvao je bijes među nekim muslimanima, koji su njegov sadržaj smatrali bogohulnim te je zabranjen u nekim zemljama.

Nekoliko je ljudi ubijeno u neredima protiv Rushdija u Indiji, au Iranu je kamenovano britansko veleposlanstvo u glavnom gradu Teheranu. Godine 1991. japanski prevoditelj knjige je izboden na smrt, a napadnuti su i talijanski prevoditelj te norveški izdavač knjige, William Nygaard, no obojica su preživjela.

Godinu dana nakon izlaska knjige, iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini pozvao je na smaknuće gospodina Rushdieja. Ponudio je nagradu od 3 milijuna dolara u fetvi – zakonskom dekretu koji je izdao islamski vjerski vođa. Nagrada za Rushdiejevu glavu i dalje je aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta,
kvazi-službena iranska vjerska zaklada dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

Iranska vlada nije reagirala na napad na Rushdieja. Iranski mediji u svom izvještavanju opisali su ga kao otpadnika – nekoga tko je napustio ili zanijekao svoju vjeru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X