Spotify poduzeo korake i uklonio glazbu ispunjena mržnjom sa streaming servisa

Streaming servis uklonio je white power bendove i izvođače koji su prije tri godine bili identificirani kao širitelji rasne mržnje i time se našli na listi Southern Poverty Law Centera.

Spotify
Spotify

Uklanjanje pjesama grupa koje veličaju bjelački rasizam i nacionalizam dogodilo se u duhu prošlotjednih divljanja neonacista i bijelih supremacista u Charlottesvilleu što je kulminiralo ljudskim žrtvama na strani kontraprosvjednika. Spotify je sa svog streaming servisa uklonio najmanje 27 izvođača koji u tekstovima svojih pjesama šire mržnju i koje je prije tri godine identificirao Southern Poverty Law Center.

Pored toga i svi izvođači koji koketiraju s neonacizmom ili propagiraju prevlast bijele rase nad drugim rasama lako su pronađeni i uklonjeni po algoritmu spomenutog glazbenog streaming servisa koji prati navike svojih korisnika.

“Spotify je poduzeo brze mjere kako bi se sporni glazbeni materijali uklonili čim nam je ukazano da se oni nalaze u ponudi. Drago nam je što smo upozoreni i do danas smo uklonili sve identificirane izvođače, kao što tražimo i one koji nisu na listi, a nalaze se na našem servisu”, tvrdi se u službenoj izjavi Spotifya koju je objavio američki Billboard, te se dodaje: “Sav glazbeni materijal dostavljaju diskografi i njihovi suradnici, ali materijali koji veličaju mržnju, potiču rasno, religijsko i nasilje usmjereno protiv suprotnog spola više neće biti tolerirani.”

Godine 2014. Appleov iTunes poduzeo je sličnu akciju i uklonio 54 white power grupa sa svog servisa nakon što je SPLC dostavio njihov popis. SPLC je Spotify kritizirao zbog sporosti u rješavanju tog pitanja.

Spotify je također najavio postavljanje skorašnje “Patriotic Passion” (patriotska strast – eng. prev.) playlistu, tj. soundtrack za Ameriku vrijednu borbe. Na playlisti će se između ostalih naći naći Simon & Garfunkel, N.W.A, Lady Gaga, Jimi Hendrix, Madonna i drugi.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X