Tim Roth dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Tim Roth (Promo/SFF)

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati danas 20. kolovoza u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno boravi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina “Reservoir dogs” i “Pulp Fiction”, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu “Rob Roy” slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

U skorije vrijeme igrao je u filmu “Slomljena” – koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donijeo nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film “Čovjek kad je najteže” je nominiran za nagradu Independent Spirit za najbolji film, dok je Roth nominiran za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu “600 Milja”, koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina “Nemilosrdni gadovi”.

Debitirao je kao reditelj sa fascinantnim filmom “Ratna zona”, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.

Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu “Pjesma od imena” koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u rujnu ove godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X