Tim Roth dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Tim Roth (Promo/SFF)

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati danas 20. kolovoza u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno boravi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina “Reservoir dogs” i “Pulp Fiction”, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu “Rob Roy” slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

U skorije vrijeme igrao je u filmu “Slomljena” – koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donijeo nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film “Čovjek kad je najteže” je nominiran za nagradu Independent Spirit za najbolji film, dok je Roth nominiran za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu “600 Milja”, koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina “Nemilosrdni gadovi”.

Debitirao je kao reditelj sa fascinantnim filmom “Ratna zona”, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.

Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu “Pjesma od imena” koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u rujnu ove godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X