U 84. godini preminula legendarna hrvatska glumica Marija Kohn

Velika hrvatska glumica preminula je ponedjeljak 16. srpnja u 84. godini, nakon teške bolesti, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

  • 1
    Share
Marija Kohn (izvor: screenshot YouTube)

Marija Kohn rođena je na Lopudu, 1934. godine, bila je jedna od najnagrađivanijih i najaktivnijih hrvatskih glumica. Iza sebe ostavlja opus od više od stotinu kazališnih uloga, više od šezdeset filmova i brojne dramske i televizijske serije.  Bila je članica Gradskog dramskog kazališta Gavella od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkog kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999., članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Svoj je glumački put započela studijom na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Uloga šepave Rože u filmu ‘Svoga tela gospodar’ donosi joj veliku slavu i nagradu na Filmskom festivalu u Puli. Jednu od najzapaženijih uloga ostvaruje i u predstavi ‘Mirisi, zlato i tamjan’ Slobodana Novaka.

Iako u mirovini od 1999. glume se nikada nije u cijelosti odrekla pa je tako 2015. glumila u filmu ‘Zvjerka’ Diane Oniunas Pusić. Ispraćaj glumačke ikone biti će danas (18. srpnja) na zagrebačkom Krematoriju.

  • 1
    Share

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X