Umro je Wolfgang Petersen, redatelj filmova ‘Das Boot’ i ‘NeverEnding Story’

Filmaš je umro 12. kolovoza nakon duge borbe s rakom gušterače. Imao je 81 godinu.

Wolfgang Petersen (foto: S Pakhrin/Wikipedia)

Preminuo je Wolfgang Petersen, redatelj nominiran za Oscar koji je snimio nekoliko holivudskih klasika, javlja Deadline. Filmaš je umro 12. kolovoza nakon duge borbe s rakom gušterače. Imao je 81 godinu.

Petersen je bio dobro poznat u cijeloj filmskoj industriji po svojim hitovima koji su obično bili velikog opsega i puni ambicija. Među najuspješnijim od njih bio je “Das Boot”, adaptacija istoimenog romana Lothara-Günthera Buchheima iz 1973. godine. Priča je to o skupini njemačkih mornara u podmornici tijekom Drugog svjetskog rata, od kojih su se neki međusobno sukobljavali zbog svojih različitih ideologija dok plove opasnim morima tijekom bitke za Atlantik. Film je nominiran za šest Oscara, od kojih je jedna bila za najbolju režiju za Petersena.

Rođen u Njemačkoj 14. ožujka 1941., Petersen je svoju redateljsku karijeru započeo s predstavama i drugim scenskim produkcijama 1960-ih. Godine 1968. režirao je svoj prvi kratki film, “Die rote Fahne”, koji se bavi skupinom od 15 ljudi koji sudjeluju u naizgled nasumičnoj štafetnoj utrci na ulicama Berlina. Snimio je dva kratka filma 1969. prije nego što je režirao svoj prvi službeni dugometražni igrani film, “Einer Von Uns Beiden” 1974. godine.

Nakon što je postigao međunarodni uspjeh s “Das Boot”, režirao je fantastični film iz 1984. “The NeverEnding Story”, temeljen na istoimenom romanu Michaela Endea, koji će na kraju iznjedriti cijelu franšizu. “In the Line of Fire” iz 1993. i “Air Force One” iz 1997. bili su akcijski trileri, dok je u “Outbreak” iz 1995. zamišljao svijet u kojem je tajanstveni virus opustošio svijet.

“A Perfect Storm” iz 2000. pratila je mali ribarski brod usred ogromne oceanske oluje, a “Troy” iz 2004. prepričala je priču iz “Ilijade” kroz oči Ahila (Brad Pitt). Njegov posljednji film na engleskom bio je ep katastrofe iz 2006. “Poseidon”, a posljednji uradak bila mu je njemačka pljačkaška komedija iz 2016. “Vier Gegen Die Bank” (“Četvorica protiv banke”).

Petersena su nadživjeli njegova supruga Maria Antoinette Borgel-Petersen, s kojom je bio u braku pedeset godina, njegov sin Daniel Petersen i dvoje unuka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X