Zbog prijetnji i apela iz redova crkve otkazan beogradski koncert poljske metal grupe Batushka

Na prosvjed prije i za vrijeme koncerta pozvao je pravoslavni monah Arsenije Jovanović, a potom su krenule i prijetnje iz određenih krugova pravoslavne zajednice, te je organizator bio primoran otkazati koncert black metal grupe koja na svojim nastupima oponaša pravoslavnu liturgiju.

Batushka u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

“Pošto ne možemo garantirati sigurnost aktera ovog koncerta uključujući publiku, bend i sve zaposlene na mjestu održavanja koncerta, primorani smo ga otkazati”, stoji na službenoj Facebook stranici organizatora tj. agencije Hengtajm, uz informacije o povratu novca za ulaznice za otkazani beogradski koncert benda Batushka.

Inače, Batushka je bend koji je nakon velikog uspjeha među poklonicima metala nakon albuma “Litourgiya” doživio raskol u svojim redovima i podijelio se na dva benda s istim imenom. Jedan bend vodi Krzysztof Drabikowski, a drugi Bartłomie Krysiuk.

Ono što je zanimljivo je da su oba benda na turneji ove jeseni. Krysiukov sastav nastupio je početkom listopada u zagrebačkom Boogaloou, ali i u beogradskoj Barutani i tada nije bilo nikakvih problema i apela iz pravoslavnih crkvenih redova. No bend koji predvodi Drabikowski i koji je trebao nastupiti na Dorćol placu naletio je na otpor iz crkvenih redova.

Oni su Poljaci koji se rugaju pravoslavlju, rugaju mu se. – monah Arsenije Jovanović

U četrdesetpetominutnom obraćanju na svom YouTube kanalu pod naslovom “Sotona u Beogradu”, monah Arsenije Jovanović, iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice, je prvo istaknuo da je za sam događaj saznao kada mu je od zabrinutog vjernika iz Austrije stigla poruka sadržaja: “neka sotonistička skupina dolazi u Beograd” i zamolio da se o svemu obavijesti i sam patrijarh.

“Oni uopće nisu naivni. Oni su Poljaci koji se rugaju pravoslavlju, rugaju mu se. Ali ne s bilo kojim pravoslavljem, nego s ruskim pravoslavljem, za divno čudo. Oni su vrlo detaljno i pažljivo ispitali ikonografiju, recimo možda i bogosluženje, a posebno scenografiju pravoslavnog hrama i još konkretnije kako izgleda velikoshimnik – ruski monah. Kod Rusa je to posebno izraženo“, rekao je monah Arsenije Jovanović nakon što je pregledao video spotove i snimke koncerata Batushke koje je pronašao na internetu.

No to je bio samo uvod. Jovanić je za Batushku rekao da je to najgora moguća “blasfemija protiv crkve i pravoslavlja jer su u tom sotonističkom obredu svi križevi okrenuti naopako, pa tako i veliki ruski križ”. Dok je objašnjavao sve što je vidio od scenografije također se posebno skanjivao što jedan član benda u tom “sotonističkom obredu nosi i ikonu Marije s malim Isusom”, da bi na kraju pozvao vjernike da koncert isprate prosvjedom ispred Dorćol placa.

Time su razbuktane vjerske strasti zbog čega je organizator donio odluku da je bolje otkazati koncert.

Krzysztof Drabikowski’s Batushka u Zagrebu nastupa 22. studenog u klubu Močvara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X