Zvuk dvadesetih: Fatoumata Diawara – posljednja Wassoulou diva

Zbog već zaboravljenih pandemijskih restrikcija Boogaloo je dvaput, u svibnju 2020. i studenom 2021., skidao najavu koncerta Fatoumate Diaware. Zasad nije ugovoren novi datum, ali kad se kultna malijska kantautorica napokon sastane sa zagrebačkom publikom na repertoaru će imati još više aduta.

Fatoumata Diawara (Foto: Festival du Bout du Monde – Wikipedia / Wikimedia)

Diawarin treći studijski album „London Ko“ (Wagram) je kruna njene karijere i jedno od najjačih ovogodišnjih izdanja afričke glazbe. U projekt je produkcijski i svirački umiješan Damon Albarn, s kojim je snimila i duet za odličan najavni singl „Nsera“. Renomirani afrikanist, koji u CV-u ima album „Mali Music“ i UK turneju Africa Express, ovdje je bio u uzvratnom posjetu nakon što je Fatoumata Diawara prije par godina otpjevala „Desolee“ za Gorillaz.

Druge internacionalne kombinacije na albumu „London Ko“, odigrane s američkom R&B prvakinjom Angie Stone, kubanskim jazz pijanistom Robertom Fonsecom, ganskim reperom M.anifestom i nigerijskom afrobeat pjevačicom Yemi Alade, itekako su doprinijele stilskoj raznovrsnosti novog materijala, u kojem se našlo i prvoklasnog funk rocka („Yada“) i dub reggaea („Dambe“), makar je Diawarina glavna karakeristika i znak raspoznavanja još uvijek Wassoulou sound.

Prema nekim etnomuzikološkim istraživanjima Wassoulou je bila transatlanska prapostojbina bluesa, a kasnije je ova regija na tromeđi Malija, Gvineje i Obale Bjelokosti u glazbenom svijetu postala poznata po moćnim ženskim glasovima. Wassoulou sound su početkom 1990-ih proslavile Oumou Sangare, Nahawa Doumbia i Sali Sidibe. U drugom valu iz istog kraja došle su Ramata Diakite, Diagawara Sali i Kokanko Sata. Međutim, Fatoumata Diawara je u to doba bila puno više zaokupljena glumom nego glazbom pošto je s nepunih sedamnaest odigrala glavnu žensku ulogu u malijskom biblijskom filmu „Postanak“ i zatim nastavila karijeru u francuskom teatru nakon burne obiteljske svađe i dramatičnog bijega od prisilne udaje u Bamaku. Posebno mjesto u njenoj filmografiji zauzima višestruko nagrađivani mauritanski film „Timbuktu“ jer se s njim 2014. prošetala po crvenom tepihu u Cannesu.

Na world / global music pozornicama pojavila se kao prateći vokal za Oumou Sangare, s kojom je 2009. gostovala u Lisinskom. Diawara je od svoje slavne mentorice naučila kako se kroz popularne pjesme na domaćem jeziku (bambara) mogu plasirati najdelikatnije afričke ženske teme poput obrezivanja djevojčica i poligamije, o kojima se inače rijetko raspravlja u tradicionalno konzervativnom i duboko patrijarhalnom malijskom društvu. Kad je 2011. objavila hvaljeni kantautorski debi album „Fatou“ na UK labelu World Circuit bila je najmlađa među poznatim Wassoulou pjevačicama, ali nitko nije računao da bi mogla biti posljednja.

Fascinantna malijska glazba, koja je do 2012. opskrbljivala globalni market hrpetinom jakih izdanja modernih i tradicionalnih stilova, u narednih desetak godina pretrpjela je nemjerljivu štetu zbog posljedica brutalnih etničkih sukoba, separatističkih pobuna na sjeveru, džihadističkog terora diljem zemlje i vojnih pučeva u Bamaku, a učestale otmice stranaca dokrajčile su nekoć prosperitetni festivalski turizam.

Afirmirani stariji muzičari potražili su utočišta u Europi ili Americi, dok oni mlađi nisu imali skoro nikakvih izgleda da u tom razdoblju naprave internacionalnu karijeru. Sve što se sad nudi u YouTube koktelu aktualnih malijskih hitova ostaje negdje u okvirima lokalne hip-hop i trap produkcije. Premda je regija Wassoulou uglavnom bila pošteđena nasilja i krvoprolića potraga za nekim novim pjevačicama i kantautoricama svjetske klase čini se potpuno uzaludnom.

Fatoumata Diawara ‘London Ko’

Fatoumata Diawara imala je sreću da se izvukla na vrijeme i trajno nastanila u Parizu, pa je neometano stizala na gostovanja kod supergrupe Rocket Juice & the Moon, kod Roberta Fonsece s kojim se udružila na live albumu „At Home“, kod Mulatua Astatkea u izvrsnoj pjesmi „Surma“ na albumu „Sketches of Ethiopia“ i kod dua Disclosure s kojim je snimila klupski hit „Ultimatum“.

Uz Disclosure je 2019. dohvatila nominaciju za Grammy, a još jednu je zaslužila iste godine u world music kategoriji drugim solo albumom „Fenfo (Something to Say“). Po svemu što je pokazala na novom albumu „London Ko“ u sljedećoj raspodjeli Grammya morala bi se naći među dobitnicama. No, Fatoumata Diawara je i bez te ceremonijalne počasti najveća zapadnoafrička diva nakon Oumou Sangare.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X