Kultna glazba za gimnasticiranje Alfija Kabilja na vinilu

Izvorne vrpce ovih tema smatrale su se izgubljenima, no uz pomoć samog maestra, urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records Leri Ahel i Željko Luketić pronašli su ih i restaurirali.

Alfi Kabiljo – YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984

„Može li disco glazba uništiti sluh?“, pitao se krajem 70-tih godina novinar Politikinog Ekspresa, svjestan da i u
Jugoslaviju dolazi novi zvuk kojega su najprije prigrlile diskoteke, a potom i sve veći broj plesača. Među glazbenicima
se brzo stvorila podjela: jedni su ga smatrali previše komercijalnim, drugi su pak i u tom žanru vidjeli priliku za eksperiment. Jedan od najhrabrijih među njima bio je tada već slavni i etablirani kompozitor Alfi Kabiljo, koji je među kolegama bio poznat i po svojoj ljubavi prema primijenjenoj glazbi. Onoj za mjuzikle, filmove, televiziju, radio,
reklame, ali i za sport, pa je tako došlo i do suradnje s koreografkinjom Vesnom Mimicom koju je 1983. godine upravo Kabiljo podržao u nastojanjima da najnoviji plesni pokret zvan aerobik dovede u domaći javni prostor.

Nastao je YU Aerobic, serijal kazeta u katalogu Jugotona, koji je rađen prema svim pravilima drugih svjetskih izdanja: plesna glazba u podlozi i dodani glas instruktorice koja objašnjava i upućuje na pojedine vježbe. U Jugoslaviji je, kao uostalom i u svijetu, nastala prava pomama za vrpcama za vježbanje: izdale su ih i druge zvijezde poput Milene Dravić u Beogradu, Gordane Magaš u Sarajevu, a slovenska revija Zdravlje u svakom je izdanju čitateljstvu poklanjala novu vrpcu. Vesnu Mimicu mediji su prozvali „naša Jane Fonda“, njena borba pionirski je primjer feminističkog, aktivističkog, ali i umjetničkog pristupa sportu i gimnastici, no njena je verzija aerobika u svom izdanju imala nešto i u svjetskim razmjerima drugačije – za aerobik originalno skladanu glazbu.

Autor te glazbe je Alfi Kabiljo koji, uz suradnju uglednih glazbenika poput Ozrena Depola (B. P. Convention Big Band, Zagreb Jazz-Quintet), Vedrana Božića (grupa Time, Jugoslovenska Pop Selekcija), Mladena Barakovića (grupa Time, Trio Vanje Lisaka), Marijana Domića (Ansambl Tomice Simovića, Plesni orkestar RTV Zagreb) i drugih, na sesijama u studiju Janka Mlinarića Trulog također vokalizira i svira sintisajzer. Bend se priklonio kombinaciji disco glazbe i vrsnog jazza, idealnoj za vježbu i ples, stvorivši unikatan primjer primijenjene glazbe.

Izvorne vrpce ovih tema smatrale su se izgubljenima, no uz pomoć samog maestra, urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records Leri Ahel i Željko Luketić pronašli su ih i restaurirali. Na novom izdanju “YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984”, naći će se nikad publicirani izvorni snimci, instrumentali i dub verzije sa legendarnih aerobik jam sessiona. Izdavači ovime žele skrenuti pažnju na virtuoznost kojom je Alfi Kabiljo, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo The Camille Award, pristupao i specifičnim zadacima primijenjene glazbe za sport, tjelovježbu i ritmički ples.

“YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984” za vinilnu je premijeru pripremio danski tonski majstor Antony Ryan. Poseban mastering metodom direktnog metalnog urezivanja vinila potpisao je studio Pauler Acoustics u vlasništvu njemačkog producenta Güntera Paulera. Autor dizajna omota, koji uključuje i motive socijalističkih gimnastičkih grafika, je Dejan Kršić. Izdanje se na dostupan je na vinilu, dok ga je na streaming platformama moguće slušati još od 20. listopada.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X