Čak 92% hrvatskih glazbenih autora svoje prihode od streaminga smatra nerazumno niskima

Streaming je i u Hrvatskoj preuzeo primat u načinu slušanja glazbe, ali kako to doživljavaju skladatelji, tekstopisci, aranžeri i nositelji autorskih prava? Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP su u ožujku ove godine proveli ispitivanje stavova članova Društva o tržištu glazbenog streaminga. Anketu su ispunila 272 člana, od kojih su neki i nositelji srodnih prava na glazbi kao izvođači ili mali, DIY diskografi.

HDS ZAMP proveo anketu u svojim redovima

Premda je pjesma glavni proizvod i pokretač streaming tržišta te se na njemu masovno koristi, njihovi autori u velikoj većini – njih 70,6% – procjenjuju da s tog tržišta ostvaruju manje od 5% svojih prihoda. Ne čudi onda da 92,3% ispitanika smatra da naknade koje glazbeni autori i nositelji autorskih prava na glazbi primaju na tržištu glazbenog streaminga nisu primjerene. Ispitanici u prosjeku smatraju da bi njihovi prihodi s tog tržišta trebali iznositi približno 50% njihovih ukupnih prihoda od bavljenja glazbom.

76,9 % ispitanika smatra da je udio od prihoda koji streaming servisi zadržavaju za sebe previsok te ide na štetu nositelja prava na glazbi. No i 71% ispitanika smatra da raspodjela prihoda od streaminga u samoj glazbenoj industriji između autora, izvođača i diskografa nije razmjerna vrijednosti kojom svaki od njih pridonosi digitalnom tržištu.

U osvrtu na stavove članova, glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec ističe: „Naša anketa nažalost potvrđuje da hrvatski autori dijele sudbinu kreativaca na digitalnom tržištu diljem svijeta. Bez autora nema pjesama ni glazbene industrije, a onda nema niti streaming servisa koji publici nude te pjesme. Nažalost, kada je riječ o podjeli prihoda s tog tržišta, autori su tek na kraju lanca. Očito nam treba pravedniji i osjetljiviji sustav”.

Problem playlista

Hrvatskim glazbenim autorima važna su jasna pravila određivanja cijene korištenja glazbe na servisima ali i transparentni načini kreiranja playlista koje utječu na glazbene preference korisnika streaming servisa. 84,6% ispitanika ne zna ili nije sigurno zna li kako se kreiraju playliste koje globalni servis glazbe nude korisnicima.

90,5% ispitanika smatra da kreativci koji stvaraju glazbu trebaju biti vidljiviji na streaming servisima tj. da treba vidljivije navoditi autore glazbe i tekstopisce. Veća vidljivost je potrebna i za male kulturne niše kao i za manje nacionalne repertoare. 77,6 % ispitanika smatra da se kulturne niše i glazbu iz manjih europskih repertoara, poput hrvatskog, treba posebno isticati na streaming servisima.

Infografiku pogledajte ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X