Coldplay ‘Mylo Xyiloto’ – bijeg u pobjedu

Coldplay ima najbolji album nakon ‘A Rush Of Blood To The Head’, a vrlo vjerojatno i album godine po svim mjerilima današnjeg glazbenog mainstreama i glamuroznih dodjela raznoraznih nagrada.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyMhvkC3A84[/youtube]

Kako se nakon „Paradise“ dalje nižu „Charlie Brown“, „Us Against The World“ i „Every Teardrop Is A Waterfall“ tako postaje jasno kako se singlovi mogu birati naslijepo „vađenjem iz šešira“. A slična je situacija i u drugom dijelu albuma. „Princess Of China“ je dokaz da nije samo Eminem taj koji je u stanju iz Rihanne izvući ono najbolje u duetu, već i Chris Martin. U baladama „Up In Flames“ i „U.F.O.“ i kratkom minutažom je pametno ograničeno Martinovo naginjanje u elegično raspoloženje koje bi bilo u sudaru s atmosferom dizanja raspoloženja koja prevladava na albuma, dok posljednja „Up With The Birds“ razlomljena u dva aranžmanska poglavlja takođe pumpa, a ne oduzima na tempu i dinamici. Posljednje dizanje raspoloženja i ubrzanje ritma uspješno se događa s pretposljednjom „Don’t Let It Break Your Heart“.

Tekstovi pjesama općenito u sebi imaju dobru dozu optimizma. Chris Martin ih sveo po nazivnik „pjesma bijega iz loših životnih situacija“. A iluzija nade je svakako jedno od najsnažnijih oruđa u svemu, pa tako i u glazbi, pogotovo kad identifikacija slušatelja s pjesmama tendira gomilanju tiraže. Za razliku od ovogodišnjeg hypea koji vlada oko rock neopastoralaca i daleko od sigurnog utočišta koje pruža indie pleme kad je kritika u pitanju, Coldplay su na onoj najgoroj vjetrometini na kojoj im se može prilijepiti etiketa šupaka što god napravili jer se „nečasno guraju“ u svijet popa.

No kako god bilo na tom bojnom polju su prešišali albume nove pop ikone Lady Gage kao i Red Hot Chili Peppers (koji su također rokeri zarobljeni u mainstream igri velikih brojeva). Pa ako pjesme s „Mylo Xyloto“ uđu i u diskotekte – ući će zasluženo. A o tome je li riječ o pop albumu godine, kako za sada stvari stoje, trebalo bi se znati nakon 4. prosinca kad izlazi “Lioness: Hidden Treasures” pokojne Amy Winehouse, jer se već ljetos pokazalo s „Back To Black“ da je njena diskografska moć postuhumno postala još veća.

Pored Coldplaya, dobar posao je napravio i producentski tim Markus Dravs, Daniel Green i Rik Simpson čija kreativnost je uvelike oblikovala „Mylo Xyloto“. Chris Martin je očigledno bio u krivu kad je izjavio da grupa ne bi trebala nastaviti s radom nakon što on navrši 33. godinu. A možda mu je netko od starijih i iskusnijih kolega sugerirao da „prava igra“ počinje tek tad.

Ocjena: 8/10

(EMI / Dallas Records, 2011.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X