Cyberpunk, Snoopy i Denis & Denis ovoga vikenda u starom slovenskom dvorcu

Drugo izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa održava se ovoga vikenda, od 28. do 30. listopada, u slovenskom Ormožu.

2. GFFS

Drugo izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa održava se ovoga vikenda, od 28. do 30. listopada, u slovenskom Ormožu. Ovogodišnji festival tematski je posvećen cyberpunku – podžanru i razdoblju povijesti znanstvene fantastike koje nastupa 1980-ih godina i traje, u različitim varijantama, sve do danas – te obilježavanju 100. godišnjice rođenja velikog Charlesa M. Schultza, tvorca Snoopyja.

Strip crtači kao što su Mikica Ivanović, Dušan Kastelic, Leo Pilipović i Iztok Sitar dolaze u slovenski dvorac u neposrednoj blizini Varaždina i Čakovca te na sat vremena vožnje od Zagreba. Tijekom tri festivalska dana predavanja, okrugle stolove, prezentacije, radionice i filmske projekcije održat će cijenjeni suvremeni hrvatski pisac Zoran Roško, nagrađivani autor eksperimentalnih filmova Vladislav Knežević, filozofi Ante Jerić i Borut Cerkovnik te SF pisci i urednici Marko Fančović, Riva Zmajoki, Davorin Horak, Aleksandar Žiljak i Simon Habjan.

Festivalska događanja otvorit će u petak, 28. listopada 2022. u 17 sati izložba stripa, nakon koje će uslijediti prvo festivalsko predavanje. Pregled života, karijere i djela velikog američkog karikaturista Charlesa M. Schultza, tvorca globalno popularnog Snoopyja i čovjeka koji je crtanjem stripova zaradio milijardu dolara priredit će i izvesti Marko Fančović u 18 sati.

Glazbeni program doživjet će vrhunac u subotu, 29. listopada 2022. u 22 sata, kada će festival fantastike i stripa ponuditi još jednu poslasticu, koncert legendarnog elektropop benda Denis & Denis.

Sva tri festivalska dana istraživat će se fenomen cyberpunka kroz sedam predavanja i okrugli stol – od njegovih distopijskih korijena, najpoznatijih prikaza kiborga i cyberspacea te rasprava o najvažnijim piscima i filmovima (Gibson, Morgan, Terminator, Matrix…), do njegove filozofske komponente koja je bila važna za postmodernu teoriju, ali koja je važna i danas kada nas vizije cyberpunka mogu potaknuti na nova kritička promišljanja našega društva.

Prikazat će se i kontroverzni film “Sudar” (18+) Davida Cronenberga, adaptacija romana J. G. Ballarda koji ju je smatrao boljom od svoje knjige. Naposljetku, tu su i radionica Harryja Pottera, program kratkih animiranih filmova koji će publiku svih uzrasta meko uvesti u stvaralaštvo Williama Gibsona i virtualnu stvarnost, mala izložba društvenih igara, kviz i cosplay.

Detaljniji program i satnicu možete pogledati ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X