Fontaines D.C. ‘Skinty Fia’ – još dublje u mrak

Iako je od njihovog debija ‘Dogrel’ prošlo samo tri godine, Fontaines D.C. gotovo da više nisu isti bend.

Fontaines D.C. ‘Skinty Fia’

Nakon mladenački nabrijanog prvijenca, na njegovom su nasljedniku „A Hero’s Death“ poprilično zaronili u mrak, ponajprije u laganijim pjesmama poput „Sunny“ ili „Oh Such a Spring“. Te stvari, nešto manje i ostatak ‘smrti heroja’, na kraju su ispale idealna najava za ono što će se događati na novom materijalu „Skinty Fia“.

Albumom tako prevladavaju pjesme srednjeg ili čak sporog tempa, uz tekstove prožete čežnjom za vraćanjem u dane kada je sve bilo lakše i imalo više smisla, čak i ako toga nisu bili ni svjesni. Većina članova grupe odnedavno živi u Londonu, zbog čega su Dublin počeli gledati drugačijim očima, shvaćajući kako njihov rodni grad ipak nije samo ‘pregnant city with a catholic mind’.

„In àr gCroỉthe go deo“, kojom počinje „Skinty Fia“, inspirirana je stvarnim događajem u kojem crkva u Engleskoj nije dozvolila obitelji preminule žene da stavi taj natpis na njezin nadgrobni spomenik, inzistirajući na engleskom prijevodu ‘in our hearts forever’. Bazirana na bas dionici koju kao da je smislio Peter Hook i prigodno eteričnim vokalnim harmonijama, ta pjesma ujedno je i prvi znak da se, barem kada je riječ o inspiraciji, uopće nisu preselili u London, već u Manchester.

Fenomenalan singl „Jackie Down the Line“ nalazi se točno na sredini između Stone Rosesa, Smithsa i Oasisa, možda i superiornija „Bloomsday“ nekakva je modernija varijanta Joy Divisiona iz doba „Closera“, a „Nabokov“ i naslovna daju naslutiti kako bi zvučali Happy Mondays da su se umjesto ecstasyjem rasturali downerima. Grian Chatten se većinom otarasio fascinacije (anti)vokalom Marka E. Smitha iako repetitivni riffovi i dalje potvrđuju ljubav Fontainesa prema The Fallu.

„Jackie Down the Line“ je u „Roman Holiday“ i „I Love You“ dobila ozbiljnu konkurenciju u izboru za najbolji singl s albuma, pri čemu posebnu pozornost zaslužuje ova posljednja, možda i najbjesnija pjesma koja je ikada nosila taj naziv. Njezini stihovi također traže temeljitu analizu, počevši od uvoda u kojem prema Dublinu i Irskoj iskazuje kakvu-takvu naklonost samo da bi u nastavku krenuo nizati uznemirujuće poetske slike prožete svime od zločina koje je počinila crkva (‘this island’s run by sharks with children’s bones stuck in their jaws’) do rastućeg broja samoubojstava mladih (‘makes flowers read like broadsheets, every young man wants to die’).

Da su izbacili samo glasom i harmonikom izvedenu „The Couple Across the Way“ i pomalo nedefiranu „Big Shot“ , u pitanju bi bio njihov najjači album dosad. I ovako, međutim, možemo biti sretni što ih je pandemija natjerala da na INmusicu nastupe ove, a ne prošle godine kada se u set-listi vjerojatno ne bi našla niti jedna od pjesama sa „Skinty Fia“.

Ocjena: 9/10

(Partisan Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X