Giant Sand ‘Heartbreak Pass’ – Oblak prašine na meksičkoj granici

Povodom skorašnjeg gostovanja Giant Sanda u zagrebačkoj Močvari, bacamo zakašnjeli pogled na njihov ovogodišnji album koji dolaze promovirati, ‘Heartbreak Pass’.

Giant Sand 'Heartbreak Pass'
Giant Sand ‘Heartbreak Pass’

Gostovao je Howe Gelb prije desetak godina u Teatru &TD kada je promovirao najbolji album kasnog dijela karijere, “‘Sno Angel Like You” s gospel zborom i bio je to dobar nastup. Nakon toga u solo karijeri zaredao je niz nezanimljivih nepamtljivih albuma skica, ali se s Giant Sandom vratio u formu i objavio prvo “Provisions”, zatim “Blurry Blue Mountain” i naposljetku “Tucson”, redom vrlo dobre albume s povremenim bljeskovima izvrsnosti.

“Heartbreak Pass” u potpunosti nastavlja tu tradiciju. Počesto se čini da se Gelb na njemu zabavlja igrama riječi više nego glazbom, čemu svjedoče naslovi poput uvodne “Heaventually”, “Home Sweat Home”, “Bitter Suite” itd. Izričita iznimka toj tezi je svakako pomalo eksperimentalna “Transponder”, no u pravilu Gelbov glas u stilu Loua Reeda napola recitira takve razigrane fraze i frazice, a glazba se u pozadini kotrlja kao oblak prašine na meksičkoj granici, pogotovo na sredini albuma i odličnim “Every Now and Then” i “Man on a String”. No, mora se priznati da su Gelbove igre riječi ponekad doista fenomenalne. Primjerice ona na “House in Order”: “The universe suggests it could be worse at best…”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kGEJ80OhGq4[/youtube]

No, mora se priznati da petnaest pjesama na albumu stvara priličnu gužvu i da poneke od njih ne zvuče dovoljno upečatljivo, već više repetativno, pogotovo u drugom dijelu albuma, kada cijela stvar postaje pomalo zamorna, ali takav je i slučaj sa dobrim djelom kataloga Giant Sanda, pa ne bi trebalo nikoga previše iznenaditi. Ponekad se čini kako postoji dobra ideja za pjesmu koja se jednostavno ne razradi do punog potencijala, pa album može djelovati više kao ‘work in progress’ nego ispolirani i pomno odvagani produkt. Što ima svoga šarma.

“Heartbreak Pass” će u nas ostati zapamćen i po činjenici da na njemu gostuje i naša Lovely Quinces, i to na vjerojatno najhitoidnijoj pjesmi albuma, “Hurtin’ Habit”, a Dunja se s bendom otisnula i na europsku turneju. Bit će zanimljivo vidjeti što i na koji način će nam od svega toga Howe Gelb i Giant Sand prezentirati u ponedjeljak u Močvari.

Ocjena: 7/10

(New West Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X