HDS ZAMP otkrio najplaćenije autore prošle godine

Najizvođenija domaća pjesma, 2. godinu zaredom, bila je ‘Mali krug velikih ljudi’ autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima.

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2021. godinu

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je detaljno izvješće o rezultatima poslovanja za 2021. godinu. Iz njega je vidljivo da se, unatoč nastavku pada od nekih izvora, dogodila financijska konsolidacija i primjetan oporavak prihoda od autorskih glazbenih prava za glazbenike. U prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 127.144.301,65 kn što je 6,26 posto više u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je i u Hrvatskoj započela epidemija Covid 19.

Najizvođenija domaća pjesma, 2. godinu zaredom, bila je „Mali krug velikih ljudi” autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Tako je Dečak kao isključivi autor glazbe i teksta ponovio golemi uspjeh koji se 2014. i 2015. godine dogodio s hitom „Tango”, a uz Massima, Juru Ferinu i Pavla Miholjevića, koautor je i aranžmana pjesme. Najčešće emitiran strani singl 2021. godine u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je „Bad Habits” Britanca Eda Sheerana.

U godini u kojoj je izglasan novi Zakon o autorskim i srodnim pravima, sustav kolektivne zaštite i stabilno poslovanje HDS ZAMP-a pokazali su se jednim – za mnoge, nažalost, i jedinim – sigurnim izvorom prihoda za glazbene autore i njihove obitelji. „Vjerujemo da će i bolje prilike kao i potpore i mjere oporavka za koje ćemo se i dalje zalagati svima u glazbenoj industriji dati potreban zamah za ponovni trend rasta i neka još bolja vremena. Optimisti smo, jer se čini se da ćemo u 2022. doći blizu prihodima iz rekordne 2019. godine, u kojoj nije bilo pandemijskog šoka i glazba je bila dostupna na sve moguće načine”, zaključuje Nenad Marčec.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X