I.M.L.P. Quartet na otvaranju 13. Zagreb Jazz Festivala – jazz na ulice!

Prije nego nam u goste dođu svjetski velikani, Jazzg mjesec dana zagrijava Zagrepčane besplatnim svirkama na ulici.

I.M.L.P. Quartet na Jazzg (foto: Ivan Laić)

Jučer je u dnevnim satima bez mnogo pompe i fanfara, ali zato uz saksofon i trombon, otvoreno trinaesto izdanje Zagreb Jazz Festivala, ilitiga u pokraćenom obliku Jazzg. Festival će ove godine na pozornice u metropoli dovesti neka doista golema imena sa svjetske jazz scene kao što su primjerice Mingus Big Band koji će zasvirati u Lisinskom ili pak supergrupa Jazz/Takes u kojoj sviraju članovi Rolling Stonesa i sastava Milesa Davisa, a izvodit će skladbe izvođača iz spektra koji seže od Pearl Jama do Davida Guette ili pak od Notorious B.I.G.-a do Ramonesa.

Kao zagrijavanje publike za velika strana gostovanja, festival je odlučio organizirati i niz besplatnih koncerata domaćih izvođača u mjesecu koji prethodi glavnoj fazi. Ovi koncerti se održavaju u podnevnom terminu na svježem zraku zagrebačkih ulica, a program su otvorili I.M.L.P. Quartet odličnim koncertom prilično izazovnog repertoara u kojem su osim vlastitih skladbi svirali i one velikana kao što su primjerice Eric Dolphy i Ornette Coleman, čiju su “Ramblin'” posebno dobro zapržili. Učinilo mi se da čujem i prearanžirani “Blues By Five” Milesa Davisa, ali moguće je i da me uši varaju.

I.M.L.P. Quartet na Jazzg (foto: Ivan Laić)

Izvlačenjem jazza iz uglavnom malih kafića u kojima se na koncertima skuplja uglavnom publika koja pozorno prati zbivanja na toj sceni i puštanjem ga na slobodu u središte središta glavnoga grada otvara se prilika da ova glazba dopre do šire publike koja je inače ne bi imala prilike sresti, koja vjerojatno nema pojma tko je Sonny Rollins, možda čak ni John Coltrane, a još manje tko su Ivan Marincel i Luka Peršić koji ih, eto, sviraju kao predvodnici kvarteta nazvanog prema njihovim inicijalima.

Za sve ostale koji također ne znaju tko su Marincel (trombon) i Peršić (saks), nije sramota priznati. Možda ih ne znate po imenu, ali sigurno ste čuli za neke od sastava u kojima sviraju. Među njima su legendarni improvizacijski ansambl Cul de Sac, čuveni Franz Kafka Ensemble ili pak GAP Quartet (Il Gruppo delle azioni progressive). U njihovom jazz kvartetu pridružuju im se uvijek rado viđeni bubnjar Borko Rupena i mladi, ali vrlo predani Ivan Džajić na kontrabasu.

I.M.L.P. Quartet na Jazzg (foto: Ivan Laić)

Kvartet je donio Zagrebu izrazito ugodnih sat vremena u sunčanu subotu na Špici, privukavši brojne prolaznike, znatiželjnike, ali i osvjedočene ljubitelje jazza. Ne događa se doista svakodnevno da na cesti nastupi ekipa koja svira na tako visokoj razini koju I.M.L.P. dosežu naoko velikom lakoćom. Barem je jedan ugao u centru jučer zaživio zvukom i ugođajem jednog New Orleansa i mogli smo samo zaželjeti da se taj osjećaj zadrži što duže.

Za sve kojima se program dopao, kao i one koji mu nisu prisustvovali jer nisu za nj znali, podsjećamo vas da će se sljedeći besplatan koncert na otvorenom održati već za tjedan dana, u subotu 15. listopada, ali pomaknut nekoliko metara niže do Kožarićevoga Sunca u Bogovićevoj gdje će zasvirati Mirsad Dalipi Trio u kojemu se bubnjaru i vođi sastava pridružuju jaki igrači, Toni Starešinić (Chui, Mangroove, nemojte molim vas da vam moram objašnjavati tko je Toni) i gitarist Ivan Kapec. U narednim će tjednima pak nastupiti i Oliver Potočnik Quartet te Valerija Nikolovska Trio. Neka dvomjesečno slavlje jazza započne!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X