In memoriam: Ronnie Hawkins (1935. – 2022.) – Odlazak jednog od začetnika kanadske rock scene

The Hawk, od 29. svibnja 2022. zauvijek leti prema suncu.

Ronnie Hawkins (Foto: Wikipedia)

Živim u malom gradu, jutro je. U daljini se čuje koračnica koju svira limenopuhački orkestar, kalendar pokazuje da je danas praznik onima koji su o tome mogli odlučiti. Ne radi se. Stiže vijest da je preminuo Ronnie Hawkins. Davno sam čuo njegovu verziju pjesme “Who Do You Love” s kolekcije “The Last Waltz”. Mnogi su tu pjesmu svirali, njegovu sam verziju zapamtio.

Pustio sam je ponovo. Umro je čovjek, ostao je glas, koji je pjevao o uzbuđenju, o cesti koja ide unedogled, glas koji je proživio mnogo toga i još uvijek se raduje nepredvidivom, svijetu van učmalih sredina, van igara na sigurno.

‘The Last Waltz’: na slici: Garth Hudson, Ringo Starr, Levon Helm, Dr. John, Neil Diamond, Joni Mitchell, Neil Young, Rick Danko, Van Morrison, Bob Dylan, Ronnie Hawkins, Robbie Robertson, Richard Manuel, Eric Clapton, Ron Wood (Foto: David Gans / Wikipedia)

Vjerojatno već znate da je “The Last Waltz” zbirka snimaka s oproštajnog koncerta najpoznatije postave grupe The Band s gostima kao što su Eric Clapton, Muddy Waters, Neil Young, Joni Mitchell, Neil Diamond, Van Morrison. Hawkins je bio tamo, na tom koncertu, s jakim razlozima, u tom društvu na sceni. On je okupio članove grupe The Band, s izuzetkom Levona Helma, koji je došao kasnije.

To će reći da su pjevača Hawkinsa pratili Rick Danko i Richard Manuel, pjevači koji su se istakli svojim ekspresivnim vokalima, što se može provjeriti također na kolekciji “The Last Waltz”, ali i na studijskim albumima te grupe. Hawkins je tim ljudima, uz Boba Dylana, bio mentor, što govori i o Hawkinsovom nosu za talente, ali i znanju koje je Ronnie znao prenijeti na mlade apostole Robbieja Robertsona, Gartha Hudsona, Richarda Manuela i Ricka Danka.

No, oni nisu bili jedini. Hawkinsovu “školu” su prošli i budući članovi grupe Full Tilt Boogie, koji su pomogli Janis Joplin snimiti njen labuđi pjev, album “Pearl”, te mnogi drugi.

Osim toga, Ronnie Hawkins je imao dugu i bogatu karijeru u Kanadi, zemlji u kojoj se nije rodio, ali je imao karijeru i u ono doba, kad nije bilo modernih pomagala bez kojih više ne možemo živjeti, izvodio je pjesme Hanka Williamsa, Chucka Berryja, Carla Perkinsa i drugih i tako pronosio rock Evanđelja. Poslije se pojavljivao u filmovima kao što su “Renaldo & Clara” Boba Dylana te “Heaven’s Gate” Michaela Cimina.

Kanada se ovom umjetniku odužila priznanjima, a nakon vijesti o smrti nekadašnji se učenik Robbie Robertson po posljednji put emotivno pozdravio sa starim mentorom.

Lutalica, ili kako su ga neki zvali The Hawk, od 29. svibnja 2022. zauvijek leti prema suncu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X