L.H.D. ‘Boiling Water, Dreamy Girl’ / ‘ This Caramel Should Cover The Earth’ – povratak i početak

Nemamo baš običaj recenzirati 7-inčne singlove, ali nekad treba napraviti i iznimku. Iznimka je ovog puta L.H.D. – sisački bend kojeg su osnovali Lada Furlan Zaborac, Hrvoje Zaborac i Dinko Tomljanović, članovi ugaslih The Bambi Molestersa.

L.H.D. 7” vinil

Troje navedenih nije pauziralo ni godinu dana od snimanja drugog studijskog albuma The Strange, kada se ujedno i dogodio raspad The Bambi Molestersa, jer stvaranje glazbe je kod spomenutih duboko ispod kože, kao i navika odlaska na probe. O toj navici Lada Furlan Zaborac je iz osobnog kuta napisala tekst upravo za ovaj portal početkom studenog prošle godine, što je možda jedan od najljepših čistih startova na sceni. Nije prošlo dugo od objave nastanka novog trija do izdavanja 7-inčnog dvostrukog A – singla s dvije pjesme: “Boiling Water, Dreamy Girl” i “This Caramel Should Cover The Earth”, koji je uživo i predstavljen na samom kraju prošle 2019. godine, da bi “Boiling Water, Dreamy Girl” jučer na BBC Radiju zavrtila Cerys Matthews u svojoj trosatnoj emisiji, dapače, otvorila je s njom svoj „Cerys Matthews Show“.

To je svakako pohvalno postignuće za domaću grupu koja je tek objavila dvije pjesme, ako ćemo na trenutak zanemariti minuli rad u The Bambi Molester i The Strange, jer svakako bi bilo neutemeljeno govoriti da Lada, Hrvoje i Dinko na britanskom otoku imaju neke kredite na osnovu minulog rada, no ako i imaju, onda to pak govori o tome koliko je kod nas L.H.D. nepravedno debelo ispod medijskog radara.

Po pitanju glazbe samo se nameće pitanje koliko su L.H.D. bliski The Bambi Molestersima, tj. jesu li reinkarnacija spomenutog benda. Odgovor bi tu bio i da i ne. Da, iz razloga jer teško da će iz spomenutog trija ikad moći izvjetriti duh grupe koju su sami sačinjavali. Gledano s te strane to je pozitivno, jer nedostatak Bambija, kako im znamo tepati, svakako se osjećao na sceni. Odgovor na to zašto L.H.D. istovremeno nisu The Bambi Molesters leži u tome što je minuli rad kao i rad na albumu „Echo Chamber“ grupe The Strange ujedno bio i najveći iskorak u stilu i zvuku, gledano izvan okvira surf rocka (koji su općenito Bambiji s godinama rastezali i tražili nova rješenja).

Kompletno to iskustvo, sav taj minuli rad, generirao je svjež i neopterećen materijal za novi start. Dakako, imaju L.H.D. sigurno još novih pjesama na lageru, ali ovdje se treba osvrnuti na “Boiling Water, Dreamy Girl” i “This Caramel Should Cover The Earth” koje su odabrane za nastupni EP.

Za početak zanimljiva je odluka da je riječ o singlu s dvostrukom A stranom, čime su L.H.D. ostavili otvorene karte u kojem smjeru će se razvijati. Dakle, “Boiling Water, Dreamy Girl” i “This Caramel Should Cover The Earth” su dvije ravnopravne smjernice koje ne ‘zaklanjaju’ jedna drugu.

Osobno, “This Caramel Should Cover The Earth“ mi je predstavlja najveći otklon, ne samo zbog klavirskog uvoda, koliko zbog laganog jazzy ozračja, jer nije problem pratnju na bubnju zamisliti i da je odsvirana četkicama. Ono što posebno opija je sineastična ugoda tog instrumentala koji uistinu budi osjećaj da je zvuk ljepljiv poput tekuće karamele. Koliko nosi ‘slatkoće’ kojoj je teško odoljeti, toliko širi i spleen koji draži sjetu i neku neodređenu nostalgiju.

“Boiling Water, Dreamy Girl” je pak antipod uz svoj ključajući jungle beat po tomovima i Dinkovo neumorno i virtuozno ‘pletenje’ rifa i sola, kao što i vokalna interpretacija u središnjem dijelu donosi onaj bitan bridge nakon kojeg skladba još jače komunicira u drugom dijelu. Koncepcijski gledano, L.H.D. su s ovim dvostrukim singl izdanjem izašli s dva jaka tesera, koji iako puno otkrivaju, još više skrivaju ono što dolazi u dugosvirajućoj formi, jer na koncu i to može donijeti neku sasvim drugu vrstu kontrasta. Zasad se samo može zaključiti kako su se Lada, Hrvoje i Dinko vratili u igru napunjenih kreativnih baterija, što eventualnom prvom albumskom izdanju (kad god se pojavi) daje predznak iščekvianja.

Ocjena: 8/10

(Dirty Old Label / Red Drum, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X