Laibach ‘Also Sprach Zarathustra’ – Nietzsche u teatru

Soundtrack predstave Matjaža Bergera prema tekstu Friedricha Nietzschea, a u izvedbi Laibacha mračan je i zahtjevan komad s elementima klasike, elektronike i industriala.

Laibach -"Also Sprach Zarathustra"
Laibach -“Also Sprach Zarathustra”

Novi album slovenskog avangardnog odreda Laibach “Also Sprach Zarathustra” soundtrack je kazališne adaptacije filozofijskog crossover romana Friedricha Nietzschea istog imena u kojem je ludi njemački genij poetski izložio glavne teze svoje filozofije kroz usta vlastite verzije perzijskoga proroka iz naslova koji se iz askeze u brdu spušta među svijet kako bi prosvijetlio ljude svojim učenjima o smrti Boga, nadčovjeku i vječnom vraćanju istog.

Koliko se Nietzscheovom Zaratustri to pokazalo teškim zadatkom, čini se da bi toliko teško bilo očekivati i da Laibachova glazba s ove ploče dopre do široke publike, budući da je riječ o prilično zahtjevnom albumu koji kombinira klasičnu glazbu s elektronskom i industrijalnom, a veći dio čine instrumentalne kompozicije u kojima se umjesto na jasne melodijske linije oslanjaju na atmosferu, a instrumente mijenjaju kolopleti bučnog zvukovlja poput režanja pasa i oštrenja noževa. Kroz takav zvučni kolaž probija oštar i prijeteći glas Milana Frasa koji ozbiljno čita Nietzscheove tekstove na tvrdom njemačkom.

Budući da je riječ o kazališnoj glazbi bez čvrstih songova s njemačkim tekstovima i elementima noisea, moguće je povući prilično čvrstu paralelu i s posljednjim studijskim albumom njemačkih industrijalaca Einstürzende Neubauten “Lament”, a  koji je pratio njihov igrokaz o prvom svjetskom ratu. U oba slučaja isto tako nedostaje vizualna komponetna kazališne predstave kako bi se dobila potpuna slika onoga čemu je tonski zapis tek pratnja, iako će predaniji slušatelj i u samoj glazbi naći dovoljno razloga za uživanje. Možemo se nadati da ćemo imati priliku vidjeti predstavu Matjaža Bergera za kazalište Antona Podbevšeka u Novom Mestu, kako bismo mogli uživati i u kompletnom proizvodu.

Spajanje Laibacha i Nietzchea može se promatrati i na simboličkoj razini, budući da je Nietzscheova ostavština često nepravedno dovođena u koleraciju s banaliziranim nacističkim tumačenjem iste, kao što je i između Laibachovog izričaja često stavljan znak jednakosti s nacističkom propagandom kod onih koji od banalnog poimanja svijeta ne mogu dobaciti mnogo dalje zbog nedostatka inteligencije, mašte i prepoznavanja finije ironije.

Dok je i dalje najpoznatije glazbeno djelo koje ime dijeli s Nietzscheovom knjigom ono Richarda Straussa, slavno ovjekovječeno u Kubrickovom filmskom remek-djelu “2001.: Odiseja u svemiru” u sceni u kojoj majmun korištenjem oruđa čini skok u čovjeka na isti način na koji će čovjek učiniti onaj u nadčovjeka, odnosno “dijete zvijezda”, Laibach orkestracijski neće poći toliko Straussovim stopama koliko onim drugog Richarda, Nietzscheova prvo prijatelja, a zatim ljutog neprijatelja Wagnera. Ti koraci nalaze se na početku, a pogotovo na kraju albuma u pjesmama “Vor Sonnen-Untergang” i “Vor Sonnen-Aufgang” (prije zalaska, odnosno izlaska Sunca), koje se mogu doživjeti kao Zarathusrino spuštanje u svijet (zalazak) i spomenuto ponovno rođenje u nadčovjeka iz Odiseja (izlazak Sunca). Potonju pjesmu krase doista nebeski Minini vokali, a taj broj neupitno je srce albuma i njegov najpristupačniji trenutak. Nakon toga ono što slijedi u posljednjem zvučnom kolažu “Von Den Drei Verwandlungen” u principu je nepotrebna rekapitulacija sredine albuma i povratak na sve što smo s Mininim finalem već nadišli.

Prethodnim albumom “Spectre” iz 2014. Laibach si je stvorio dovoljno materijala da održava sjajne koncerte po festivalima i koncertnim dvoranama od Ljubljane do Koreja, ali i oslobodio se pritiska kako bi se mogao prepustiti i ovakvim umjetnički ambicioznijim projektima kakav je “Also Sprach Zarathustra”. Riječ je o ploči s kojom se itekako vrijedi upoznati, ali koja zbog svoje teške prohodnosti te zahtjevne i komorne prirode neće biti toliko često na gramofonu kao njezin popularniji prethodnik.

Ocjena: 7/10

Mute, 2017.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X