Oliver Stone – gost 6. Subversive Festivala u Zagrebu

Uz značajne predavače koji će izlagati na Međunarodnoj konferenciji, ovogodišnji gost je i oskarovac Oliver Stone čiji će dokumentarni serijal ‘Neisprična povijest Sjedinjenih država’ prikazati u sklopu filmskog programa.

Oliver Stone i Hugo Chavez (Subversive festival)

Nakon niza prosvjednih valova u posljednjih nekoliko godina (od Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka preko New Yorka do Frankfurta, Londona, Atene, Sofije, Zagreba i drugih dijelova Europe) kojima je cilj prisiliti vladajuće strukture da rade za opći interes, teško je ustvrditi da su postignuti konkretni pomaci osim uspostave novog političkog subjekta – aktivnih i odgovornih građana. U srži svih tih pobuna kriju se stvarne manifestacije demokracije koje oportunizam vladajućih elita uspješno apsorbira bez posljedica za uspostavljene omjere moći. Konačna „demontaža“ mita o demokraciji ozbiljnu raspravu o političkim i utopijskim potencijalima demokracije čini neizbježnom. Nužno preispitivanje uloge države u ovim procesima dovodi do pitanjā što je ustvari nedemokratično u sustavima koji se nazivaju demokratičnima te kako izgraditi istinsku demokraciju.  Je li demokracija nedostižna ili ostvariva utopija? Je li ona ideal nužan za svaku emancipacijsku borbu? Na tragu ovih pitanja i prateći aktualne društvene izazove, od 4. do 18. svibnja u kinima Europa i Grič te kazalištu ZKM održat će se 6. Subversive Festival pod krovnom temom Utopija demokracije.

Bogat sadržaj ovogodišnjeg izdanja – na kojem će gostovati oko 300 aktivista, intelektualaca, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije i čitavog svijeta – odvit će se u nekoliko programskih cjelina: Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije; Sajam knjiga (u sklopu kojeg će se odvijati Subverzivna književnost – angažirani književni program i SubLit Café – čitanja i razgovori s književnicima) te Međunarodna konferencija Utopija demokracije na koju već tradicionalno dolaze najvažnija imena suvremene kritičke misli. Osim Slavoja Žižeka, prijatelja festivala, neki su od ovogodišnjih izlagača Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas te gosti iznenađenja.

Petnaestodnevni Subversive Festival započinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi 50-ak naslova u nekoliko sekcija. Ovogodišnja je novost službeni natjecateljski program koji će ponuditi izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova tematski vezanih za ovogodišnji festivalski fokus – utopiju demokracije. Natjecateljski će program otvoriti istočnoeuropska premijera dokumentarnog filma Pervertitov vodič kroz ideologiju uz prisustvo autorice Sophie Fiennes. U ovom nam konceptualnom dokumentarcu Slavoj Žižek –  kroz filmske klasike kao što su Scorseseov Taksist, i Kubrickov Full Metal Jacket te kroz pokoje ostvarenje B-produkcije kao što je Carpenterov Oni žive – ukazuje na ideologiju čiji „skriveni univerzalni okvir mora biti raskrinkan kako bi priliku dobile oslobađajuće političke promjene“.

Pored natjecateljskog programa, premijerno će se prikazati deset epizoda dokumentarnog serijala Neispričana povijest Sjedinjenih Država trostrukog oskarovca Olivera Stonea, ovogodišnjeg gosta Subversive Film Festivala. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, ovdje će govoriti o svom političkom angažmanu u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s s Tariqom Alijem. Dokumentarni je projekt Neispričana povijest Sjedinjenih Država Oliver Stone opisao kao najambiciozniju stvar koju je ikada učinio, sasvim sigurno u dokumentarnoj formi, a možda i u igranoj.

Uz niz predvanja i razgovora s gostujućim redateljima popratni filmski program  uključuje i retrospektivu pod nazivom Chris Marker – Mjesto oproštaja. Radi se o hommageu filmskom velikanu koji nas je napustio sredinom prošle godine u svojoj 91. godini, a koji je za života stajao na braniku “umjetničke ljevice”. Osim toga, popratni program donosi i  sekciju Queer izvan svoja četiri zida. Riječ je o izboru  filmova koji angažirano, ali i estetski promišljeno, spajaju političko i seksualno, privatno i javno, duhovno i svjetovno.

Subversive Festival i ove godine nastoji ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake s ciljem lokalne, ali i globalne promjene odnosa moći.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X