Paraf objavio specijalno reizdanje kultnoga novovalnog albuma ‘Izleti’

Special edition sadrži dvije dodatne pjesme, ‘Fini dečko’ i ‘Praznik’.

Paraf (Foto: Nikica Petković)

Jedan od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, “Izleti” grupe Paraf reizdan je na vinilu u special edition verziji, s dvije dodane pjesme. Originalno objavljen 1981. godine, predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju.

Album “Izleti” značio je korak u drugu kadrovsku, diskografsku, pa i poetičnu fazu benda, nudeći kompleksnije čitanje i interpretaciju okruženja, ali i dalje čineći oporbu društvenim i političkim stereotipima te prihvatljivim mitologijama. Na domaću scenu donijeli su takav zvuk i produkciju gdje se sintesajzer koristio kao ravnopravan instrument, a ne tehnološko pomagalo.

Instrumentalistička superiornost te ženski vokal otkrili su novo lice benda, a melodioznost i intuicija rezultirali su albumom koji je bio savršeno kompatibilan ondašnjim novovalnim prvacima svjetske scene. “Izleti” su snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, pjevačica Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene, a kultni splitski bend Tužne uši nazvao se upravo prema pjesmi s “Izleta”.

Paraf ‘Izleti’

Originalno objavljen 1981., album je bio ogromno iznenađenje za kompletnu scenu, s obzirom da se Paraf, pionirski punk bend u istočnoj Europi transformirao kadrovski, zvučno i pojavno. Umjesto Valtera Kocijančića u bend su stigli Vim Cola (vokal) i Mladen Ritchie Vičić (gitara), a zvuk je raširen upotrebom sintesajzera za čijim je tipkama stajao Raoul Varljen. Iz prijašnje postave u grupi su ostali Zdravko Čabrijan, Dušan Ladavac Pjer i Goran Lisica Fox. Paraf je tako, po drugi puta, uspio revolucionarizirati scenu na “similaran način preinake Joy Divisiona u New Order”, kako je to istaknuo urednik izdanja Bojan Mušćet.

Osim pjesama koje i danas odzvanjaju arhitekturom zvuka urbane hrvatske glazbe – ‘Javna kupatila’, ‘Želim biti vojnik’, ‘Pobuna bubuljica’ i drugih, album sadrži još dvije pjesme – naslovnu skladbu singla ‘Fini dečko’ i skladbu ‘Praznik’ koja je diskografski debi imala na antologiji “Riječki novi val”. ‘Fini dečko’ bila je prva pjesma koju je Paraf objavio s Vim Colom iza mikrofona, na singlu koji je uključivao i kraću verziju skladbe ‘Tužne uši’. Skladba ‘Praznik’ nastala je krajem razdoblja kad su stvarane pjesme za “Izlete” pa nije uvrštena na taj album, kao ni na sljedeći, “Zastave” kome ambijentalno nije odgovarala.

S albumom “Izleti” zaokružuje se trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa, a sva tri albuma (A dan je tako lijepo počeo, Izleti, Zastave) s još dodanih bonusa u CD verziji, kao i live album Paraf Live nalaze se u 4CD box-setu “Sabrana djela 1976.-1987.” Za razliku od prilagođene CD verzije, ovitak vinilnog special editon izdanja “Izleta” identičan je originalnome koji su napravili Goran Nemarnik Gus & Maja Planet Studio.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X