Parquet Courts ‘Sympathy for Life’ – plesna utopija

U trenutku kada bi svaki provod, barem u Hrvata, trebao završiti u ponoć, Parquet Courts se vraćaju albumom inspiriranim noćnim životom i partijanjem po klubovima. Austin Brown i Andrew Savage se u novim pjesmama ipak ne prisjećaju minulih vremena i svijeta prije covida, već je ‘Sympathy for Life’ velikim dijelom napisan u staronormalnim danima.

Parquet Courts ‘Sympathy for Life’

‘Clubbing’ Parquet Courtsa očekivano prate i promjene u zvuku na koji je ovoga puta utjecala i plesna glazba, s posebnim naglaskom na acid house i ploče poput slavne „Screamadelice“ Primal Screama. Time se njujorški kvartet pridružio sve dužoj listi bendova koji su svoje rock, alter, punk i post-punk korijenje u jednom trenutku odlučili u većoj ili manjoj mjeri zamijeniti dance beatovima i krenuti tragovima nekih, još donedavno prilično nespojivih autora i izvođača.

U svemu tome su se dosta solidno snašli, vjerojatno i zato što s ‘faceliftingom’ nisu išli do kraja pa album sadrži i nekoliko pjesama bliskih stvarima kakve su radili na počecima. Također, u ovih desetak godina su nas itekako navikli na promjene pošto je svaki njihov materijal predstavljao barem mali otklon i iskorak u nepoznato.

„Sympathy for Life“ u početku baš i ne opravdava najave jer u singlovima „Walking at a Downtown Pace“ i „Black Widow Spider“ i dalje dominiraju gitare, dok nas u cjelini te skladbe vraćaju kojih petnaestak godina unatrag, u vrijeme kada su vrhunac popularnosti doživljavali bendovi tipa Franz Ferdinand ili Kaiser Chiefs. Prvi pravi izlazak na podij tako dobivamo u obliku „Marathon of Anger“ i „Plant Life“ koje je lako zamisliti kao nešto na što su se krajem osamdesetih drmali nazobani partijaneri u manchesterskoj Haçiendi. „Application/Apparatus“, posebno u prvoj polovici, zvuči kao da ju je skladao Martin Rev iz Suicidea, a u društvu legendi CBGB-ja i Max’s Kansas Cityja ostajemo i u naslovnoj stvari i „Zoom Outu“ u kojima su više nego očita inspiracija bili Talking Headsi.

„Homo Sapien“, još jedan od singlova, nije predaleko od psihodeličnog mraka ranih Black Rebel Motorcycle Club, no najkompleksnija i najzanimljivija pjesma čeka nas na samom kraju. „Pulcinella“ kroz skoro sedam minuta trajanja dodiruje niz važnih točaka američkog alter rocka od šezdesetih naovamo, počevši od Loua Reeda i Velveta preko Modern Loversa i Televisiona do Replacementsa i Dinosaur Jr., pri čemu, što na „Sympathy for Life“ nije uvijek slučaj, previše ne zaostaje za svojim uzorima.

Spomena vrijedan dio priče su i tekstovi u kojima glasovi Savagea i Browna euforiju noćnih klubova istovremeno slave i propitkuju njezin smisao, pozicionirajući se negdje između sudionika, promatrača i potpunih autsajdera. Tu pomalo šizofrenu poziciju najbolje oslikavaju kada krenu pisati višeznačne, donekle i kriptične stihove poput ‘feels like my brain is the binary’s code problem now’ ili ‘algorithm waltz sets the pace/indicates an authentic taste’.

Preslušavanje sedmog studijskog albuma Parquet Courtsa na mene je ostavilo isti dojam kao koncert koji su svojedobno održali u Tvornici kulture. Riječ je o bendu koji ima ispravnu motivaciju i vječno aktualne, inspirativne utjecaje, ali im i dalje nedostaje nešto što bi ih podiglo na najvišu razinu i smjestilo ih s prave strane linije koja razdvaja (samo) dobre od onih istinski velikih bendova.

Ocjena: 7/10

(Rough Trade, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X