Preminuo glazbenik, urednik i pisac Stjepan Braco Fučkar

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak, 1. kolovoza u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Stjepan Braco Fučkar (foto: HDS)

Jučer, 27. srpnja 2022., u 86. godini života preminuo je Stjepan Braco Fučkar: radijski urednik, glazbeni pisac i jazz glazbenik.

Rođen je u Zagrebu 1936. godine. Prve je note odsvirao na saksofonu, na privatnim podukama kod člana jednoga od brojnih big band sastava koji su pedesetih godina djelovali u Zagrebu. Već tijekom srednje škole i sam počinje svirati u ansamblima (s Radanom Bosnerom, Ivom Körblerom, Silvijem Glojnarićem i drugima). Nakon završetka Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu (klarinet u razredu prof. Josipa Nochte i prof. Giovannija Cavallina) postaje član Grupe Ursule May, s kojom odlazi u Finsku. Po povratku u Zagreb upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirao na Teoretsko–nastavničkom odsjeku. Iste godine počinje raditi na Radio Zagrebu u sklopu netom otvorenog Odjela za fonomaterijale. Potom prelazi u Redakciju zabavne glazbe, isprva kao suradnik, a kasnije kao urednik. Vodio je i uređivao emisije Zeleni Megaherc, Sunčani sat Pops, Jutarnji program, Noćni program, Glazba za sanjarenje, Vrijeme za swing, a od 1967. do 2002. i emisije o jazzu poput Stereorame jazza, Jazz za diskofile, emisije To je jazz te Vrijeme je za jazz.

Napisao je knjigu Hrvatski jazzisti koja je nastavak dugotrajnog i predanog rada bilježenja jazz glazbe i njihovih najvažnijih čimbenika – glazbenika, koje je u svojim emisijama na Hrvatskom radiju ugošćivao, promovirao i predstavljao tijekom više od dvadeset godina. Knjiga donosi pregled povijesti jazza u Zagrebu te obrađuje važne događaje i zbivanja na tom glazbenom području. Također je u popisao festivale poput Zagrebačkih dana jazza, Proljetne revije jazzza, Međunarodnih dana jazza i drugih, gdje su vrlo precizno navedene sve grupe ili pojedinci koji su nastupali tijekom godina.

Uz urednički posao na radiju, bio je aktivan kao saksofonist. Sudjelovao je u radu raznih glazbenih sastava, primjerice ansambla Do-Re-Mi, svakodnevno nastupajući sve do kraja osamdesetih godina. Godine 2002. otišao je u mirovinu no i dalje je povremeno nastupao kao glazbenik. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj Stjepana Fučkara bit će u ponedjeljak, 1. kolovoza u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X