Prljava Katie Holmes i gologuza Suri Cruise

Rubrika Dno dna ovog puta se bavi analizom koliko daleko se može ići u medijskom blaćenju jedne majke i njenog djeteta. Nismo morali previše istraživati. Dvije vijesti uoči Halloweena pružile su dovoljan uvid u situaciju ‘na terenu’.

(Ilustracije: Danijel Drakulić)

Može li se u svijetu medija otvoreno vrijeđati bez posebnog razloga? Naravno da može. A je li se smije? Naravno da ne smije, jer onda obično u igru uskaču odvjetnici i iznosi odšteta za duševne boli lete u stratosferu. Pogotovo kad se na meti nađe netko poznat čija spominjanje u mediju je obično siguran generator privlačenja posjećenosti.

Kad su u pitanju domaća poznata lica jako se pazi na njihov tretman, ako se dotiče njihov privatni, pogotovo obiteljski život. A nekad je dovoljno neopreznom novinaru samo zaboraviti zamagliti lice nečijeg djeteta na fotografiji i da stvar krene u lošem smjeru po njegovu redakciju. Stoga teško da će se dogoditi situacija u kojoj će se na primjer neka naša poznata glumica nazvati neurednom i prljavom odrpankom kad je zaskoči fotograf u trenutku dok izlazi iz dvorane u kojoj je imala trening. Pa da joj se u idućem članku još istog dana nalijepi i etiketa da je nemarna majka koja svoju djevojčicu izvodi van skoro bosu na hladni gradski pločnik na kraju listopada.

Takve stvari sprječava i moral i zakon kad je riječ o vlastitom dvorištu. No kad je riječ od tuđem dvorištu i to onom holivudskom, nestaje i moral i zakon, pa se onda do mile volje može blatiti nečiji roditeljski lik i djelo. Jer ta osoba je daleko, a ni ona, ni njeni odvjetnici ne znaju čitati hrvatski pa je „operacija“ stopostotno sigurna, a privlači pažnju. Kud ćeš bolje!

Medijsko kamenovanje jedne od najpoznatijih holivudskih majki ovdje je s niskim intenzitetom započelo još s njezinom trudnoćom, dok je njeno dijete od kad je prvi put snimljena postala objekt sprdnje roditeljskih vještina njenih roditelja. Njeno lice u našim medijima nije nikad bilo blurano, a pratio se njen svaki korak. Obzirom da to praćenje iz dana u dan po logici stvari postaje dosadno, cijela stvar je trebala eskalirati kako bi pažnja čitateljstva/gledateljstva ostala na zavidnom nivou.

Zaključno s 31.10.2011. stanje stvari je sljedeće: Dotična djevojčica odnosno Suri Cruise je bosonogo i gologuzo dijete čiji roditelji su ili nemarni ili spartanski nastrojeni, dok je njena majka stanovita Katie Holmes obična znojna prljavica koja se ne zna pošteno ni našminkati i obući nešto drugo osim trenerke kad napušta trening yoge, sudeći po vijestima jednog „uglednog“ hrvatskog portala koji nikako da pronađe formulu probijanja u sam vrh posjećenosti u domaćem internetskom prostoru.

Nema što, baš prigodno. Mama i kćer su izgleda spremno dočekale Noć vještica. Bar tako tvrde na mediju čija je praksa valjda lov na vještice.

Prijašnje Dno dna: Ima li Bilić emisiju zato što je Bilić ili zato što je dobar novinar?

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X