‘Radio Luksemburg u boji’ iliti umjetnost PR-a

Prvijenac zagrebačke skupine Radio Luksemburg nije ono što smo, iz nekog razloga, naivno očekivali.

Radio Luksemburg u boji

Jasan dokaz kako prvi dojam može biti totalno pogrešan. Zamislite da ste čuli kako su se pojavili ljubimci radijskog etera, ljubimci koji donose novi zvuk. Da su proglašeni našim najperspektivnijim rock sastavom i da konačno kreću na turneju. Njihov hit „Ako nemam te“ niste čuli, ali ste zato čuli da je predobar i da osvaja. Čuli ste i da im je miks radio frajer kojeg su na honoraru držali i INXS i Blondie i Oasis, a bogme i Alice in Chains. Pročitali ste da im zvuk pomalo baca na U2 i Coldplay, da se radi o novim Ramirezima, pročitali ste i kako se oni sami uspoređuju s Kings of Leon.

I nasjednete. U ruke vam dođe taj must have album „Radio Luksemburg u boji“, po svemu sudeći prosvjetiteljske grupe Radio Luksemburg iz Zagreba. Oprezno, skeptično, ali s nadom stavite CD u player i… nakon minute čujete stih „mojem platnu budi kist“ iz uvodne „Tvoje boje“. Čujete i „bolje cure ljubiti, nego utakmice gubiti“ u „Idu dani“. Prepoznate neinventivnost, ziheraštvo, klišeje. Suočite se s estradnim pop-rockom, autorski tankim skladbama i srednjoškolskom poetikom.

Hvatate se za slamke; pokušavate sami sebe uvjeriti da „Hrabri se ne lome“, „Kad sam te poljubio“ i „Snovi“ ne zvuče toliko pretvarački i da koliko-toliko drže vodu. Trudite se shvatiti zašto je jednom kvalitetnom pjevaču potrebna tolika količina vokalnog pozerstva i zašto svirački potkovan bend zvuči tako sterilno. U „Ako nema te“ ne prepoznajete hit, u njihovu zvuku ne čujete ništa revolucionarno. U Radio Luksemburgu, jednostavno, ne vidite perspektivu.

Jedino što uspijevate shvatiti jest da fenomen Kinokluba više nije usamljeni incident. Rock pozerština počinje poprimati konture trenda, u eteru rado prihvaćenog. Preostaje vam samo pričekati neke nove ljubimce, oni neumitno dolaze…

Ocjena: 3/10

(Menart, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X