‘Sav taj pank’ i ‘Birtija’ na Impulse Festivalu

Filmski segment Impulse Festivala ove godine u suradnji s Art-kinom na veliko platnu donosi dva filma.

‘Sav taj pank’ (foto: Promo)

Filmski segment Impulse Festivala ove godine u suradnji s Art-kinom na veliko platnu donosi dva filma. Prvi, naziva “Sav taj pank” (petak, 26.4.) propituje žanr koji je “zapalio” dotadašnji (kulturni) establišment na svim razinama dok će se zadnjeg dana festivala (nedjelja, 28.4.) zahvaljujući Udruzi RARE predstaviti projekt “KIN-O-ZVUK”, preciznije projekcija filma “Birtija” uz glazbenu pratnju benda L.H.D. (ex Bambi Molesters). Obje projekcije bit će ujedno i riječke premijere.

“Sav taj pank!”

Po definiciji, punk je subkultura, alternativna kultura i kultura mladih koja se temelji na interakciji kulturnih elemenata različitih od elemenata popularne kulture i drugih podžanrova. Jednih od glavnih karakteristika su prepoznatljiva glazba, ideologija, stil odijevanja pa i vizualni identitet.

Kako je došao na eks-Yu prostor? Da li je predstavljao opasnost po tadašnje državno-društveno uređenje? Može li se (i) punk smatrati načinom života? Upravo je to okosnica dokumentarnog filma “Sav taj pank” (Srbija, 2023.) u kojem različiti protagonisti (od aktera tog doba do današnjih pankera) daju svoje viđenje i utjecaj na punk. Riječka premijera je na rasporedu u petak, 26.4. od 20:30 sati.

Na projekciji će gostovati filmska ekipa: Slobodan Simojlović (scenarist i redatelj) i Aleksandar Zoričić (dizajner zvuka).

Ulaznice su dostupne na blagajni kina i preko sustava Ulaznice.hr, a cijena za članove Filmskog kluba iznosi 3 €, dok je za sve ostale cijena 4 €.

“Birtija” (foto: DORF)

KIN-O-ZVUK

Udruga RARE je nositelj projekta „KIN-O-ZVUK“ koji spaja film i glazbu te idealno zaokružuje ovogodišnje izdanje Impulse Festivala. Projekt u sebi sadrži projekciju hrvatskog nijemog filma Birtija koji je snimljen 1929. godine.

No kako je sve počelo? U želji da što efikasnije prenese prosvjetiteljske poruke jugoslavenskim seljacima, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je snimati igrane filmove. Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca.

Prvi njegov film „Birtija“ o problemu seoskog alkoholizma naturalistička je drama snimljena na izvornim slavonskim lokacijama. Ipak, glavnu ulogu odigrao je naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Marjanović Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima, već i po gradskim jugoslavenskim kinima.

Stoga će film koji će 28. travnja u najljepšem riječkom kinu zatvoriti festival, neke emocionalno prodrmati, a prikazat će se uz glazbenu podlogu benda L.H.D. (članovi nekadašnjih The Bambi Molesters).

Ulaznice su dostupne na blagajni kina i preko sustava Ulaznice.hr, a cijena za članove Filmskog kluba iznosi 6 €, dok je za sve ostale cijena 8 €. Posebna pogodnost u ponudi je za sve studente riječkog Sveučilišta koji uz važeću x-icu mogu kupiti kartu na blagajni Art-kina po cijeni članova Filmskog kluba.

11. izdanje Impulse Festivala održat će se od 22. do 28. travnja ponovno ulazeći u nove prostore, ostvarujući nove suradnje. Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizuale je zaslužan Studio Praksa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X