Sheer Mag u Močvari – povratak u budućnost

Lako je prepoznati rock and roll. Za to trebate imati srce i stav. Onda je to rock and roll. Sve ostalo je glazba. Povijest je dokazala da ne trebate biti ni nešto posebno glazbeno potokovani dokle god srce ostavljate na pozornici svake večeri.

Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Filadelfijski bend Sheer Mag upravo je to učinio jučer u Močvari, u kojoj je vlada solidna vrevica obzirom da se radilo o ponedjeljku koji obično i nije nešto napet dan za izlaske. Sheer Mag su gotovo nepoznati; dva singla i EP iza sebe. Izgledaju kao white trash društvo koje je opljačkalo posljednji dućan glazbene opreme u Philadelphiji, gradu koji je poput Detroita postao sinonim za urbanu sredinu koja je postala razrušeni geto, iako tamo nije pala niti jedna granata, ali im se dogodila kataklizma kapitalizma. Samo što članovi Sheer Maga za razliku od ostale geto white trash ekipe nisu instrumente i pojačala zamijenili za crack već su se navukli na rif i bijes.

Tehnički gledano Sheer Mag su najgori strani demo bend koji je kročio u Močvaru. Što se pak tiče dojma, djelovali su kao nova generacija spasitelja američkog rocka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Pr2um9KXkgQ[/youtube]

Naime, koncert je krenuo iz tonske probe. Sheer Mag je jedan od rijetkih bendova koji nije išetao na pozornicu i počeo svirati. Umjesto toga svi članovi benda su se muvali po bini i isprobavali zvuk, za Kylea Seelyja, jednog od gitarista, činilo se da ne zna ni Marshallovo pojačalo upaliti, obzirom da je petljao oko njega i zvao tehničara da mu pomogne. Zanimljiv detalj bio je da su imena „Marshall“ na zvučnicima bila prekrivena ljepljivom trakom, dakle potpuno suprotno od prakse mnogih početnika kojima uvijek imponira da se vidi na čemu sviraju, posebice na Marshallu. Za Sheer Mag je to valjda prikriveni marketing na pozornici i oni to ne šljive ni ‘pol’ posto’.

Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Kad je pjevačica Tina Halladay ošto u mikrofon rekla: „Check“, Sheer Mag je zakotrljao koncert. Basist Hart Seely odmah je ukazao na važnost bas gitare u bendu, ali u negativnom smislu po onom starom pravilu da nitko u publici ne zna čemu služi basist osim kad dotični udari krivi ton – onda cijeli bend ide u provaliju. A Hart Seely nije udario samo jedan, činilo se da mu je netko, kao nekad Mick Jones Paulu Simononu trebao napisati imena tonova po pragovima gitare. Dakle, jebeni početnici kojima bi se i The Strokes smijali u fazi prije nego su snimili svoj prvi demo. A svi skupa su izgledali kao da neukusna šala potpuno neuklopljenih likova; dva brata hipstera od kojih jedan ‘puši’ sola Garyja Moorea iz vremena grupe Thin Lizzy, dok drugi nema pojma o basu, treći lik s gitarom (Matt Palmer) izgleda kao napušena verzija Martina Cheecha, bubnjar Allen Chapman za opskurnim setom i majicom Pantera odaje sliku najsiromašnijeg heavy metal bubnjara na svijetu, a za mikrofonom je korpulentna bajkerica koja kao da je na izdržljivom prepotopnom walkmanu od bjesomučnog vrćenja kazeta Runawaysa, Suzy Quatro i Hearta i sama postala vokalno utjelovljenje nekadašnjih glazbenih heroina svoje majke.

No kad je taj pošemereni sklop zaživio na pozornici magija se razlila Močvarom. Vrištala je Tina kako ona nije ničija cura i pozivala na ustanak dok je bend iza nje u transu proživljavao svaki takt i svaki rif. Sheer Mag su u isto vrijeme i punk i hard rock, prokleto prljavi u zvuku i prokleto moćni u oživljavanju te magnetne zvijeri koja se zove rock. Dozbalboga stilski prepotopni, ali opet tako svježi i jedinstveni. Istinska rock banda koja za promjenu gruva i poziva na gibanje svojom bazičnošću. Vjesnici jednog novog vremena.

Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Sheer Mag u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Sheer Mag su mladi američki bend koji ‘ne piški u gaće’ zamišljen na pozornici, već zvukom tjera mlade hipstere u trans poput Little Richarda koji je sredinom XX stoljeća ‘banuo’ među ukrućene i iznenađene Engleze. Sheer Mag su mladi američki bend koji traži socijalnu pravdu u svojim tekstovima i to traži glasno. Sheer Mag su mladi američki bend koji nema ni trunke samoljublja na toj pozornici, ne kompliciraju izgubljeni u labirintima traženja svoje osobnosti, oni žele drmnuti publiku ritmom i to odmah. Oni su shvatili što je rock and roll.

Oni su opasnost za američke radio postaje, kao što je bio i rock njihovih roditelja koji je onomad snažno udario na američki kapitalizam nakon čega je bio progutan i asimiliran i s godinama postao njegov zaštitni znak. Treba se nadati da Sheer Mag nisu jedini i da jedna nova vibra i scena ključa američkim getom u kojem, kako je vrijeme pokazalo, više nije važna boja kože. Rock je spreman za još jednu novu i uzbudljivu metamorfozu, a to je društveno socijalna komponenta, posebice onih najmlađih u svojim redovima. Sheer Mag su povratak u budućnost, jer rock and roll je kao neprilika – ne pronađe njega bend, već on pronađe bend.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh