Sleaford Mods ‘Spare Ribs’ – glasnici svijeta koji nestaje

Sleaford Mods nastavljaju svoju borbu jedinim oružjem koje imaju, a to su zdrav razum, brutalan humor i zastrašujuća količina iskrenog, pravedničkog bijesa.

Sleaford Mods ‘Spare Ribs’

Svim iole angažiranim bendovima prijeti opasnost da će njihovi stihovi, duboko ukorijenjeni u zeitgeist i sve njegove grozote, nepravde, zablude i laži, u nekom trenutku prestati biti aktualni i postati tek neželjena uspomena na vrijeme u kojem smo živjeli ili, bolje rečeno, bili prisiljeni živjeti. U slučaju Sleaford Modsa ta je opasnost imala i svoj glazbeni dio, uzmemo li u obzir da su beatovi Andrewa Fearna od samog početka izrazito ogoljeni i minimalistički zbog čega im skladbe, posebno ako jednadžbi pridodamo i nadrkani, živčani, pjevanju ne baš pretjerano bliski vokal Jasona Williamsona, manje upućenima mogu zazvučati previše slično i šablonizirano. „Spare Ribs“, njihov šesti studijski album, iznova je dokazao da nottinghamski dvojac u spomenutom pravilu predstavlja iznimku, ali i donio dovoljno novina i promjena da ga, kako je Williamson istaknuo u prošlotjednom razgovoru za naš portal, smatramo prekretnicom u diskografiji Sleaford Modsa.

Fearnove podloge tako su napravile bitan iskorak u smjeru nešto prijemčljivijeg, plesnijeg izričaja, za što zasluge vrijedi pripisati većem oslanjanju na synthove i funkoidne bas dionice. Samim time, još jednom se potvrdilo da je riječ o nevjerojatno podcijenjenom ‘beatmasteru’ sposobnom da bez većih problema prelazi distance između post-punka i drum and bassa, breakbeata i grimea ili funka i duba kakav je radio Adrian Sherwood na svojoj proslavljenoj On-U Sound etiketi. Važnu rolu odigrale su i australska punkerica Amy Taylor iz grupe Amyl & The Sniffers te talentirana Billy Nomates, stvorivši efektnu protutežu Jasonovim grubim, poput šake u facu direktnim lajnama u jako dobrim i neočekivano ‘catchy’ singlovima „Nudge It“ i „Mork n Mindy“.

Vrijeme koje je proveo u krevetu zbog ozljede leđa ostavile su traga i na Williamsonovim stihovima pa paranoju, tjeskobu i lockdownom pospješenu klaustrofobiju „Top Rooma“ i jezive „Out There“ nije lako progutati, posebno jer utjehu, osim eventualno odjavne „Fishcakes“, ne uspjeva pronaći ni u reminiscencijama na djetinjstvo i dane odrastanja. U “Out There” se ponovno dotaknuo i izlaska Britanije iz Europske unije, izbacivši pritom i ultimativnu parolu svih protivnika istog: ‘let’s get Brexit fucked with a horse’s penis’.

U „Shortcummings“ vidovito se obračunao s Dominicom Cummingsom, bliskim suradnikom Borisa Johnsona koji se nedugo po izlasku pjesme našao na stupu srama zbog kršenja lockdowna, a uobičajenu porciju dobio je i ostatak njihove vladajuće, konzervativne stranke (‘we’re all so Tory tired/and beaten by minds small’). Ništa bolje nisu prošli ni lažni indie buntovnici (‘I wish I had the time to be a wanker just like you’), pravovjernici s društvenih mreža (‘you’re just a mind that’s spraying and praying on walls/and the after effects are making my skin crawl’), kao ni brojne druge anomalije kako njegovog Nottinghama i Engleske tako i ostatka ovog preplašenog, u betonskim kavezima zarobljenog svijeta.

Vrijedi ipak napomenuti kako se Sleaford Mods, usprkos svemu, ne osjećaju poraženo i rezignirano, već nastavljaju svoju borbu jedinim oružjem koje imaju, a to su zdrav razum, brutalan humor i zastrašujuća količina iskrenog, pravedničkog bijesa. Čini mi se da nam ne preostaje ništa drugo nego pridružiti im se!

Ocjena: 9/10

(Rough Trade, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X