Synthrock senzacija prepolovljena tragedijom

‘Život kao vječna inspiracija u melankoličnom prizvuku electropopa čini se kao da je uvijek i samo na našoj strani.’

Babylonia

Mješavina synthrocka i electropopa kao derivata new wavea te indiepopa su samo neki od žanrova koji milanski bend Babyloniju čini prepoznatljivim na talijanskoj sceni u ovom trenutku. Babylonia uobličena u dvojcu Massimo Max Giunta (vokal i programiranje) i Robbie Rossa Rox (sintisajzer) predstavlja jedan od glavnih elemenata talijanske elektronske glazbene scene. Iako synthrock ima vlastite stilske tendencije koje ga razlikuju od ostalih glazbenih pravaca sa sličnim prizvukom ovaj bend se zahvaljujući upravo tom pripajanju kojem su još i dodali neobičan elektronski zvuk uspio neprekidno održati na sceni od 2003. godine. Uporabom sintisajzera kao dominantnog instrumenta koji ima svrhu zamjene akustičnih glazbala, razvija se svima dobro poznat zvuk kojeg slušamo od ranog početka 80-ih. I u tom se smjeru kreće Babylonia nimalo ne skrivajući utjecaj Depeche Modea, Kraftwerka, Camouflagea, Erasurea, Duran Durana, A-ha, Pet Shop Boysa pa i Pink Floyda…

Iza sebe imaju dva studijska albuma na engleskom jeziku: „Later Tonight“  sa singlovima „Catch me“, „Something Epic“ i „(If you Want) My Love/That Big Lie“ i „Motel La Solitude“ čija promocija je još uvijek aktualna sa uspješnim singlovima „By My Side“, „Myself Into Myself“ i „Ethereal Connection“. Upravo ovim posljednjim albumom kreću u ozbiljnije osvajanje europskog tržišta te im se prošle godine pruža i prilika da nastupe kao predgrupa Pet Shop Boysima u Italiji što su oni itekako dobro iskoristili.

No, tužan događaj će ostaviti traga na bendu budući je prije nekoliko tjedana preminuo Robbie Rox pokretačka motivacija dvojca. Prema Massimovim riječima kojima između ostalog opisuje svoj snažan i duboko emocionalni prijateljski odnos s Robbiejem, Babylonia zasigurno nastavlja svoj utabani glazbeni put jer kako naglašava previše su toga zajedno prošli da bi se sada odustalo od onoga što je njihove živote činilo smislenim. „Motel La Solitude“ je album koji nadahnut životom i njegovim nuspojavama prepuštajući se vlastitoj introspekciji dvojca, unatoč baladičnom i melankoličnom tonu pjesama, poručuje kako je život uvijek na našoj strani pa i onda kad nas ignorira i provocira.

Sve njihove pjesme tematski se bave pojmom života kao i našom neospornom ulogom u njemu i bend tako pokušava zadržati konstantnu tekstualnu razinu na oba albuma. Jer kako kažu, život je sam po sebi neiscrpan i iznenađujući izvor inspiracije kojeg promatrajući oni samo pretaču u svoje stihove. Album je miks elektronske, pop i eksperimentalne glazbe, a rađen je pune tri godine u potpunoj predanosti i izolaciji s ponajboljim talijanskim producentima, te je odmah nakon izlaska ušao u Italian Top 10 iTunes albuma.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ha1E4l4is2s[/youtube]Da će se baviti glazbom Massimo je to znao već u svojoj tinejdžerskoj dobi kad je provodio čitave dane u svojoj sobi svirajući svoj mali Casio keyboard. Nedugo nakon toga su uslijedili i prvi profesionalni angažmani zahvaljući poznatom talijanskom producentu Robertu Turattiju za kojeg je i napravio neke pjesme. Na pitanje kakvu poruku žele odaslati svojoj publici kaže kada pišu pjesme jedini cilj im je uhvatiti taj kapitalni momenat u svačijem životu i truditi se probuditi emociju. Massimo objašnjava i otkuda baš ime Babylonia za bend i kaže: „Godine 2003. kad smo tražili ime za bend željeli smo neku jednostavnu i laganu riječ. Bili smo fascinirani riječju Babylonia zbog prefiksa ‘baby’ koji miriše na lijepe stvari, odnosno podsjeća na nešto čisto i neokaljano i tako nas je igrom riječi dovelo do sadašnjeg imena poznatog biblijskog grada punog grešnika i blasfemnih ljudi“. Ono što bend uveseljava jest uspjeh kojim su prilično zadovoljni, jer su okruženi brojnom ljubavlju i potporom sa strane publike koja ih prati sada i na koncertima od Španjolske, Rusije, Slovačke, pa do Turske.

Kad je riječ o planovima za budućnost Massimo ističe kako sada prolazi kroz najteže razdoblje svoga života jer je izgubio ne samo glazbenog kolegu već i životnog prijatelja i ta tragedija ga je snažno pogodila. Obećanje koje je dao Robbieju kako će nastaviti raditi glazbu truditi će se ispuniti njemu u čast, tako da prvi sljedeći nastup će biti krajem kolovoza u Riminiju na Moonlight festivalu, potom u Rimu te  poslije toga ulazi u studio i započinje proces na radu trećeg albuma u kojem neće nedostajati životno inspiriranih tekstova. Na nekoj od budućih turneja i Hrvatska je sigurno na mjestu prioriteta koje bi željeli koncertno posjetiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute