Teslin toranj – Spektakularna posveta Tesli i Bowieju na INmusic festivalu

Prva svjetska replika Teslinog tornja bit će jedinstvena pozornica

Teslin toranj na INmusicu

U sklopu jedanaestog izdanja INmusica na Jarunu će privremeno biti izgrađena impresivna i jedinstvena replika Teslinog tornja. Vjerodostojna replika bit će nešto niža od originalnog tornja (srušenog prije 99 godina) no i dalje će biti najviši objekt podignut na jarunskim otocima. 27-metarski INmusicov Teslin toranj vidjet će i s druge obale Jaruna, a obzirom da je riječ o prvoj konstrukcijski točnoj replici ikad izgrađenoj u svijetu – zasigurno neće proći nezapažano i kod svjetske javnosti. Ovaj jedinstveni projekt INmusic festival posvećuje dvojici iznimno talentiranih ljudi koji su ostavili neizbrisiv trag na čovječanstvo – Nikoli Tesli i Davidu Bowieju. Uz posebnu posvetu Tesli i Bowieju, Teslin toranj na INmusic festivalu ujedno je posveta humanizmu, inovativnosti i pozitivnim aspektima ljudskog stvaralaštva te idejama koje mijenjaju svijet i čine ga ljepšim i boljim.

U godini kada se obilježava 160. obljetnica rođenja jednog od najznačajnijih znanstvenika – Nikole Tesle, i kada je suvremena kultura izgubila jednog od najkreativnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg doba – Davida Bowieja, najveći hrvatski festival suvremene autorske glazbe odlučio je odati posebno priznanje ovim velikim umjetnicima. “U želji da razvijamo sve potencijale festivala došli smo na ideju da posebnost i identitet INmusica obilježimo posvetom onome što posjetitelje INmusica najviše i fascinira, a to je ljudsko stvaralaštvo, a u našem slučaju posebno glazbeno stvaralaštvo. Svako stvaralaštvo je ozbiljavanje ideja, a Teslina ideja opskrbe svijeta energijom putem Tesling tornja lenonovski je poetična i fascinantna. Odlazak Bowieja dodatno nas je potaknuo u realizaciji replike Teslinog tornja kao simboličkog poticaja na humanističko stvaralaštvo. Pokroviteljstvo gradonačelnika Bandića i njegovi napori u rješavanju problema trajne opskrbe strujom na festivalskom otoku, dijelom je otvorilo prostor za realizaciju ovog zahtjevnog projekta, a mi ovim projektom pokazujemo da svaki javni novac koristimo za daljnji razvoj festivala. Zahvalio bih ovim putem i Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i njihovom Uredu za turizam koji nas u svojim okvirima podržava već nekoliko godina. Kako je replika Teslinog tornja jedina u svijetu, INmusic festival kao najznačajniji turistički događaj u kontinentalnoj Hrvatskoj ovim će projektom ojačati svoju međunarodnu turističku atraktivnost. Za realizaciju svih turističkih potencijala festivala, ipak, neophodna je veća podrška Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice, “objasnio je Zoran Marić, direktor INmusic festivala.

Teslin toranj na INmusicu

Ovaj ambiciozni projekt okupio je ponajbolje hrvatske profesionalce iz raznih polja djelovanja, a podršku i pohvale iskazali su i stručnjaci zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla te Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu. Prepoznat je i veliki kulturno-turistički potencijal realizacije ovakvog projekta u Zagrebu te je dipl. ing Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla pozdravio ideju realizacije: “Ove godine i zagrebački Tehnički muzej službeno je dobio naziv Nikola Tesla. Tehnički muzej također radi na povezivanju znanosti i umjetnosti, raznim radionicama i projektima, a tu je i kabinet ”Nikola Tesla” s raznim pokusima. Lijepo je da će grad Zagreb prvi u svijetu imati svoju repliku Teslinog tornja, te bi bilo sjajno kada bi, ovaj zasad privremeni projekt, dobio svoju trajnu lokaciju.”

INmusic festival već dugo je međunarodno prepoznat zahvaljujući konstantnoj kvaliteti glazbenog programa, a ovogodišnje, jedanaesto izdanje INmusica uveličat će Florence + The Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, The Heavy, Kawasaki 3p, Pat Thomas and the Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Monoswezi, Shearwater, My Baby, FùGù Mango, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen i mnogi drugi. INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X