The Men ‘Tomorrow’s Hits’ – hitovi jučerašnjice za glasno slušanje

Iza nezanimljivog naziva The Men krije se hiperproduktivan bruklinški bend koji je od prvog albuma 2010. godine naovamo svake godine izbacio po jednu dugosvirajuću ploču (i jedan EP lani), mijenjajući pritom zvuk od glasnog garažnog punka do… pa do zvuka hitova sutrašnjice, kako su nazvali najnoviji album.

The Men 'Tomorrow's Hits'

Kako, dakle, zvuče hitovi sutrašnjice u viziji The Men? Najlakše bi bilo reći da zvuče uvelike kao hitovi jučerašnjice uz dodatak sirove energije, a preporuka je da se konzumiraju glasno. U odnosu na prethodne albume, zvuk se razvija u već najavljenom smjeru, a kvaliteta raste sa sve većmi utjecajem Americane u melodijama.

Tko bi rekao nakon preslušavanja njihova lo-fi debija “Immaculada” da će svega četiri godine kasnije isti momci u pjesmama koristiti doo-wop prateće vokale i disonantne usne harmonike kao na izvrsnoj “Dark Waltz” koja otvara ovaj album. Ili rock’n’roll klavir i puhače kao na najmoćnijoj bombi, furioznom singlu “Pearly Gates”, koji zvuči kao da su The Velvet Underground i The Stooges srasli u zlokobnu rock himeru, a konačan rezultat toga srastanja jedna je od najboljih pjesama u ovoj ranoj fazi godine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YhtAYceaisE&feature=youtu.be[/youtube]

Za svaku pjesmu mogao bi se nabrojati cijeli niz utjecaja iz različitih glazbenih stilova. Primjerice, “Settle Me Down” počinje kao nešto što bismo očekivali od Drive-By Truckersa, da bi u refrenu uslijedio riff koji bi mogao biti posuđen od R.E.M.-a, a zatim i vokalne dionice nalik na The Beach Boys. Ali kada se crta podvuče, slijedi zaključak: “It’s Only R’n’R”.

I da, naravno, sviđa nam se. Kao ilustracija hiperproduktivnosti ovog benda neka posluži činjenica da su osam pjesama koje čine svih 36 minuta ovoga albuma nastale izborom između čak 40 demo snimki snimljenih u dva mjeseca krajem 2012. godine, a konačnu verziju albuma su snimili čak i prije nego što su (na isti dan, točno godinu dana prije “Tomorrow’s Hits”) objavili prošli album “New Moon” i “EP Campfire Songs”.

No, prolifičnost postaje vrlina kada je rezultat ovako dobar album.

Ocjena: 8/10

(Sacred Bones, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X