The Thermals u Močvari – imperativ jednostavnosti

‘Returning To The Fold’, ‘Now We Can See’, ‘Pillar Of Salt’ ili ‘No Culture Icons’, čvrsto rezane hitove kombinirane sa patološkom željom benda da se iz publike izvuku sve kalorije koje su si taj dan strpali u usta rezultirali su savršenom malom koncertnom poslasticom.

The Thermals (Foto: Tomislav Sporiš)

Al’ ozbiljno, pa što nije Sub Pop Records najbolja izdavačka kuća? Da nemaju tu nesretnu grandžersku eru s nesretnim Mudhoneyem ili Soundgardenom i te dosadne ‘kiša će, pusti Nirvanu’ trenutke baš bi ih volio. Kada su The Thermals 2009. prekinuli suradnju sa Sub Popom, Bruce Pavitt, suosnivač istoimene kuće koji je na adolescentskoj potrebi da se mrzi svijet dok se sluša „Bleach“ zgrnuo milijune, poručio je bendu: „It’s all downhill from now!“ Thermalsi su nakon toga potpisali za nezavisni Kill Rock Stars i izbacili fenomenalni LP „Now We Can See“. Kathy Foster zatim se etablirala kao ključni čimbenik noćne polucije, Hutch Harris riješio je postati novi politički pank poeta na tragu Toma Verlainea, a ne smijemo zaboraviti ni najveći uspjeh benda, a to je svakako nastup na najvećem europskom festivalu na poljani Bribirskih knezova u Šibeniku te 2011. Tako da je, faktički, Bruce Pavitt morao pojesti sva govna koja je izasrao, a siguran sam da mu je jedan mali brabonjak i sinoć uletio u usta.

Gore spomenute 2011. sam ih propustio spletom nesretnih okolnosti tako da je sinoćnji koncert The Thermalsa u Močvari za mene bio svakako najiščekivaniji koncert u listopadu. Što zbog ljubavi prema samom bendu, što zbog njihove objektivne vrijednosti, a što i zbog činjenice da je Zagreb na koncertnoj mapi relevantan koliko i San Marino na geografskoj pa shodno tome i nemamo baš izbora. Go No Go na žalost nisam poslušao, pogađate, zbog spleta nesretnih okolnosti, no u ovom slučaju se zdušno nadam da koncert istog benda neće za dvije godine postati najiščekivaniji koncert u listopadu jer bi to, ako ništa drugo, značilo da smo i dalje San Marino.

Thermalsi su u Zagreb došli prvenstveno kroz promociju svog novog albuma „Desperate Ground“ pa je valjda bilo logično da i gig otvore upravo pjesmom sa svog novog albuma. Ako se već spominjani Bruce Pavitt mogao maliciozno nasmijati na išta otkako su Thermalsi skupili prnje iz Sub Popa, onda je to sigurno bilo u travnju kada je bend izbacio navedeni album. „Desperate Ground“ najavljen je kao povratak adolescenciji, melodičnim hookovima i Weezeru. Problem kod takvih povrataka, ako izuzmemo i očiti vid regresije koji se rješava na psihoanalitičkom kauču, jest i taj da 38-godišnjak koji pjeva o adolescenciji dok postoje adolescentski bendovi koji pjevaju o adolescenciji ne zanima apsolutno nikog, a kamoli ne adolescente. Harris je imao tu nezgodu da mu se stvaralačka kriza potrefila sa krizom srednjih godina što je poprilično osjetno bilo i u Močvari budući da je ljude za novi album vidno bolio kurac.

No daleko od toga da nisu dobili ono po što su došli. „Returning To The Fold“, „Now We Can See“, „Pillar Of Salt“ ili „No Culture Icons“, čvrsto rezane hitove kombinirane sa patološkom željom benda da se iz publike izvuku sve kalorije koje su si taj dan strpali u usta rezultirali su savršenom malom koncertnom poslasticom. Jeste primijetili kako „Returning To The Fold“ i „Pillar Of Salt“ imaju apsolutno iste akorde? Ne samo da imaju istu progresiju akorda već se isti akordi pojavljuju u identično istoj sekvenci i u jednoj i u drugoj pjesmi. Istu stvar su radili i Stonesi, naročito primjetno kod „Satisfactiona“ i „Jumpin’ Jack Flasha“. To samo govori da je jednostavno puniti dvorane i da je jednostavno biti velik, ako se držiš osnovnog principa – jednostavnosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X