Umro je jazz saksofonist Pee Wee Ellis

Pee Wee Ellis, saksofonist koji je vodio bendove Jamesa Browna i Van Morrissona umro je u 81. godini.

Pee Wee Ellis (Foto: Zoran Stajčić)

Vijest je objavljena na glazbenikovoj službenoj Facebook stranici: “S velikom tugom moramo objaviti da je Pee Wee sinoć preminuo nakon komplikacija sa srcem. Radimo na planovima za proslavu njegova prekrasnog života i nadamo se da ćete svi imati vremena slušati njegovu glazbu i nastaviti njegovo naslijeđe.”

Rođen kao Alfred Ellis u Bradentonu na Floridi 1941., glazbenik je nadimak ‘Pee Wee’ stekao kada se krajem 1940-ih preselio u Teksas.

Njegov veliki glazbeni iskorak dogodio se kada se 1957. preselio u New York i slučajno upoznao Sonnyja Rollinsa, koji ga je tada pristao trenirati. Do 1965. bio je član Revue sastava Jamesa Browna, da bi ubrzo postao vođa tog benda.

Ellis je zaslužan za pomaganje Brownu u pisanju nekih od njegovih najpoznatijih pjesama, uključujući “Say It Loud – I’m Black and I’m Proud” i “Cold Sweat”.

Godine 1979. bio je dio benda koji je snimio Van Morrisonov album “Into The Music”, a pojavio se i na kultnoj pjesmi “Summertime In England”.

Kasnije je u karijeri pokrenuo i vlastitu grupu, nazvanu Pee Wee Ellis Assembly, a od 2012. bio je član Jazz Confusion Gingera Bakera.

Zagrebačka publika gledala ga je uživo 2006. na Zagreb Jazz Festivalu i potom na Jazz.hr Festivalu deset godina kasnije, tj. 2016. u Lisinskom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X