Umro je Pete Shelley, pjevač legendarnih Buzzcocksa

Pjevač i jedan od osnivača britanske grupe Buzzcocks iznenada je sinoć umro od infarkta u 64. godini.

  • 27
    Shares
Pete Shelley je s Buzzcocksima nastupio na primoštenskom Super Uho festivalu 2017. godine (Foto: Tomislav Sporiš)

“U velikoj žalosti potvrđujemo da je umro Pete Shelley, jedan od najutjecajnijih britanskih tekstopisaca i suosnivač iskonskog punk rock benda Buzzcocks”, objavila je grupa Buzzcocks sinoć.

“Peteova glazba inspirirala je generacije glazbenika tijekom karijere koja je obuhvatila pet desetljeća, što s bendom, što solo karijerom, kao što je uživao veliki ugled i u glazbenoj industriji i među obožavateljima diljem svijeta”, navodi se u nastavku.

Pete Shelley umro je u jučer, u četvrtak, u Estoniji, gdje je i živio.

Napisao je “Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)”, najpopularniju pjesmu Buzzcocksa, objavljenu 1978., dvije godine po osnivanju grupe koja je bila i ostala jedna od temelja britanske punk rock scene, ali i pankerske zajednice sve do današnjih dana.

“Ne zanima me biti glazbenik – zabavljač. Postoji puno glazbenika – zabavljača koje volim, ali ja ne želim to biti, jer biti zabavljač uvijek u sebi nosi dozi neiskrenosti koje se punk htio otarasiti. Moj moto je ne pretvarati se da sam netko drugi. Ono si što jesi. Punk je umjetnost akcije. Tu je riječ o odluci da se napravi nešto i potom da se izađe i to učini”, izjavio je u jednom intervjuu Shelley.

Buzzocks su bili jedni od prvih bendova tijekom uzleta punka u Velikoj Britaniji. Nekoliko tjedana nakon što je bend oformljen, Shelley i Devoto su proputovali preko 300 kilometara u posuđenom automobilu kako bi gledali koncert Sex Pistolsa, ali i pokušali uvjeriti menadžera Malcoma McLarena da im dozvoli da nastupe kao predgrupa, da bi za uzvrat ponudili da oni organiziraju koncert Sex Pistolsa u Manchesteru. Iako im nije odmah pošlo za rukom, uspjeli su nastupiti s Pistolsima mjesec dana kasnije.

Buzzcocks su također bili i značajni po tome što su pomagali i mlađim kolegama u proboju. Tako je i kultni Joy Division svoj prvi koncert u karijeri održao kao predgrupa Buzzcocksima. “Puno su nam pomogli u samim počecima naše karijere i podijelili svu tu ljubav prema punku s nama. Bez Petea i Buzzcocksa, vjerojatno bih i dalje radio na pristaništu”, napisao je Peter Hook povodom smrti  Petea Shelleya.

 

  • 27
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh