Umro je Špiro Guberina

Glumačka legenda napustila nas je u 88. godini. Špiro Guberina umro je u domu za stare i nemoćne u Zagrebu.

Špiro Guberina (Foto: Hrvoslav Pavić)

Špiro Guberina, hrvatski glumac rođen u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu, osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop i jedno od omiljenih glumačkih televizijskih lica koje je ostavilo neizbrisiv trag ulogom škovacina u TV seriji “Velo misto”.

U Šibeniku je pohađao glazbenu školu i svirao violončelo. Kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu po prvi put stječe glumačka znanja i gluma postaje njegov životni poziv. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje se na građevinski fakultet, kojeg brzo zamjenjuje matematičkim. No, u konačnici je 1954. upisao Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1958. godine.

Nakon što je diplomirao vrlo kratko je radio kao spiker. Ubrzo dobiva stalni angažman u HNK-u gdje radi više od 40 godina, a 1964. u tadašnjem satiričnom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) započeo je karijeru komičara.

Guberina je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”.

Od početka svoje karijere u svom glumačkom radnom vijeku odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu i ostalim gradovima.

Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u “Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića. U Marinkovićevim dramama odigrao je oko dvadeset uloga, a neke od njih su imale svega par rečenica, no zahvaljujući svom talentu i tih par rečenica bi se publici jako sviđale i legendarni Špiro bi od publike uvijek dobio aplauz.

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”. Legendarnom uzrečicom “Muke mi ježeve” Špiro Guberina je nadaleko poznat.

U “Kiklopu” (1976) u režiji Spaića igrao je ulogu Kreleta. Spomenutu ulogu smatra jednom od najdražih u svojoj karijeri jer je bila lagana bez mnogo teksta, a glavna točka je bila lavež na žarulju što je izazivalo neprestani smijeh kod publike.

U Držićevom “Dundo Maroje” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u “Snu ljetne noći”. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave “Neobičan čovjek”(1998).

Glumio je u dječjoj popularnoj seriji Jelenko (1980) i emisiji za najmlađe Zlatna nit kao Špiro Špula (1976 – 1978). Ostali filmovi i serijali u kojima je igrao kroz 70-e, 80-e, 90-e, pa sve do danas su: Buža, Lisice, Putovanje u Vučjak, U registraturi, Servantes iz Malog mista, Tajna starog mlina, Kapetan Mikula mali, Šegrt Hlapić, Naša mala klinika, Putovanje u Vučjak, Larin izbor, Nepokoreni grad, Stipe i gostima, Dnevnik Očenašeka, Loza i mnogi drugi.

Nemali broj puta nastupao je na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a u animiranom filmu za djecu “Asterix protiv cezara” posudio je glas liku Obelix. U TV spotovima za reklamne kampanje vukovarske tvrtke Borovo i zagrebačke tvrtke Ledo bio je glavna zvijezda.

U predstavi “Geste i grimase Špire Guberine” (2014.), monodrama s pjevanjem i lajanjem, autorice M. Nole prema dijelovima iz Kafke i Marinkovića, u režiji Tišljarića, glumac se obračunao sa svim redateljima s kojima je surađivao, a od milja ih zove “dreserima”.

U svom prvom mjuziklu Mirakul koja je izvedena u prosincu 2016. u dvorani Lisinski odigrao je ulogu Remete.

Za svoja glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Špiro je dobitnik nagrade Vladimir Nazor (2012) i nagrade za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014). Premda je nedavno proslavio punih 60 godina svog umjetničkog rada još uvijek je i dalje aktivan u svom radu. Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama postao je jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

Portret glumačke legende Špire Guberine prikazan je u dokumentarnom filmu “Špiro” od redatelja Jadranka Pongraca. Ipak, kako sam kaže, zarazno uvijek nasmijan Špiro, najveće postignuće mu je nasmijati publiku i učiniti im tako život boljim.

Saznajte više: Špiro Guberina: Idem prema kraju, a onda me čeka jedan novi ansambl…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X