Vlada i Ministarstvo kulture usvojili mjere pomoći umjetnicima i poduzetnicima iz kulturnog i kreativnog sektora

Temeljem zaključka Vlade RH o mjerama za pomoć gospodarstvu u vrijeme pandemije koronavirusa Ministarstvo kulture donijelo je 24. ožujka Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Ministarstvo kulture je time pozvalo i poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora kao i osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji sami uplaćuju doprinose obaveznih osiguranja prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava, poput samostalnih umjetnika, novinara i dr, a koji su zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja kulturnih događanja, manifestacija, predstava, koncerata, izložbi, festivala… ostali bez redovnih izvora prihoda, da se prijave na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u ukupnom iznosu 5 milijardi kuna.

Ministarstvo kulture je najavilo da će do kraja tjedna objaviti će se informacije o potporama umjetnicima koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna koji će zbog posebnih okolnosti imati pravo na pomoć. Ova mjera provodit će se u suradnji Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koja će prikupljati i obrađivati podatke sukladno usvojenim kriterijima.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X