Za dva tjedna počinje saslušanje za uvjetno puštanje na slobodu Marka Chapmana, ubojice Johna Lennona

Chapmanu 20. kolovoza slijedi saslušanje oko puštanja na uvjetnu slobodu. Deseti je to Champanov pokušaj skraćivanja zatvorske kazne. Povodom novog saslušanja britanski The Mirror razgovarao je s njegovom suprugom, Gloriom Hiroko Chapman.

Naslovnica britanskog Daily Mirrora dan nakon Lennonovog ubojstva u New Yorku (izvor: screenshot YouTube)

U razgovoru za The Mirror, povodom saslušanja za uvjetnu slobodu njena muža, Gloria Hiroko Chapman, otkrila je, između ostalog, da joj je njezin muž ispričao planove o ubojstvu Johna Lennona čak dva mjeseca prije nego ih je sproveo u djelo. Tom joj je prilikom, govori, pokazao i pištolj kojim je kasnije ubio Lennona.

Gloria Hiroko Chapman nije ga, u to vrijeme, prijavila policiji jer ju je, prema njenim riječima, Chapman previše volio. Govoreći o svom mužu za The Mirror, Champanova govori: “Nije bitno koliko će Mark biti u zatvoru. Čekat ću ga do kraja.”

John Lennon imao je 40 godina kada ga je 8. kolovoza, ispred njegova doma u New Yorku, upucao Mark Chapman. Chapman je osuđen na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću zahtjeva za prijevremenim, uvjetnim puštanjem na slobodu nakon odsluženih 20 godina. Ovog će kolovoza Chapman deseti put izaći pred odbor za saslušanje koji će odlučiti o njegovu prijevremenom puštanju na slobodu. Do sada je deset puta i odbijen.

Chapmanova je navela i da je, čim je čula vijesti o Lennonovom ubojstvu, znala da je za ubojstvo odgovoran njen muž.

“Znala sam da je Mark to učinio. Kako sam znala? Dva mjeseca ranije, Mark je bio u New Yorku. Vratio se kući preplašen, rekao mi je da će postati slavan i to tako što će ubiti Johna Lennona. Također mi je rekao da se ne bojim, da će ga, u konačnici, spasiti moja ljubav.”

Chapmanova priznaje i da nije mislila da će se njen muž ikada odvažiti za ubojstvo.

“Jedini razlog zašto sam bila na miru s Markovim sljedećim odlaskom u New York jest taj što sam mu vjerovala kada mi je rekao da mora odrasti kao osoba i kao suprug i da mu treba nešto vremena da razmisli o svom životu. Želio je da žrtvujemo neko vrijeme, da ga provedemo u samoći, kako bi kasnije imali sretan brak. Rekao mi je da je pištolj, kojim je namjeravao počiniti ubojstvo, bacio u more, i ja sam mu vjerovala.”

Dan kada je njezin suprug ubio Johna Lennona opisuje kao “najmračniju noć svoga života”.

“Vratila sam se kući s posla, napravila sam si večeru i gledala sam televizijsku seriju “Little House on the Prairie”. Najednom, u dnu ekrana, pojavila se vijest – “Johna Lennona u New Yorku ubio nepoznati bijeli muškarac”. Čitav moj život okrenuo se naopačke. Postala sam žena Marka Chapmana, žena ubojice, no ne bilokakvog ubojice već onog čija je žrtva bila voljena i obožavana od ljudi svih profila diljem svijeta.”

Nakon što je Chapman, prije nekoliko godina, osmi put izašao pred odbor za saslušanje o uvjetnoj slobodi i osmi put bio odbijen, Yoko Ono je, u razgovoru s britanskim novinarom Timom Teemanom, priznala: “Teško mi je, zaista mi je teško razmišljati o Chapmanu…Naročito jer ne mislim da se kaje zbog onoga što je učinio. On ne misli da je to bila loša stvar. Mislim da ako je to učinio jedanput da bi mogao učiniti i ponovno, nekom drugom…to bi mogla biti ja, ili Sean (sin Johna Lennona i Yoko Ono, op.a.), to bi mogao biti bilo tko.”

Chapmanovo saslušanje za puštanje na prijevremenu slobodu počinje 20. kolovoza. Tijekom posljednjeg je saslušanja odbijen nakon što su nadležni zaključili da postoji realna opasnost od ponavljanja djela.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X