Žen, Milkilo i Šumski u Attacku – slavlje nezavisnog zvuka

U srijedu je naš najkvalitetniji sveženski indie sastav slavio vinilni nosač zvuka svog drugog albuma. No pored odlične svirke slavljenica,jedno od ugodnih iznenađenja večeri bio je nastup grupe Šumski u od nedavno proširenom sastavu.

  •  
  •  
Žen u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)
Žen u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)

„Došla bih i u javni zahod da tamo slučajno imate koncert!“, bila je reakcija jedne obožavateljice iz prvog reda na koncertu grupe Žen, što bi se ujedno moglo uzeti i kao naslov i glavna nit vodilja ovog reporta. Naime, Žen su sinoć u zagrebačkom Attacku uživo slavile dolazak vinilnih ploča hvaljenog drugog albuma „Jantar“, kojeg su u hipu i odsvirale pred punim klubom.

Na sebi svojstveni način opet su dokazale kako imaju izvrstan materijal koji uživo korespondira još bolje kad ga se svira u istom redoslijedu pjesama kao i na albumu, počevši od „Ja ću biti bor“, „Igra protona, elektrona i neutrona“ i „Žal“, pa nadalje, ukratko ne da su samo „tjerale ružne misli“ već su djelovale magijski iscjeljujuće.

Milkilo u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)
Milkilo u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)

Video projekcije Tanje Minarik također nisu izostale, dok je bubnjarka Sara Ercegović vodila glavnu riječ zahvale, kako publici, koja je iz cuga ispunila prostor Attacka, tako i gostujućim glazbenicima, francuskom noise dvojcu Milkilo i legendi zagrebačke nezavisne scene, grupi Šumski. I jedni i drugi su se naravno odazvali djevojkama kako bi uveličali tu vinilo-koncertu proslavu usred tjedna.

Koliko god basist Anto i bubnjar Gab nabrijano isporučivali adrenalin okrenuti jedan prema drugom, Milkilo su mi se ipak pomalo činili kao bend na pogrešnom tulumu te večeri. Fokusirani jedan na drugog, Anto i Gab kao da su vodili dvoboj u kojem su svaki sa svojim arsenalom buke nasrtali jedan na drugog. Možda bi na nekom industrial partyju vrhunski legli, ali ipak se osjećalo da je cjelokupni događaj bio oslonjen na drugu vrstu, po meni, daleko pozitivnije vibracije i komunikacije u zraku.

Šumski u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)
Šumski u Attacku (Foto: Zoran Stajčić)

Žen su tu naravno oduševile, ali sve su genijano započeli, i također oduševili, Šumski u proširenom izdanju. Marinu Juragi, Kornelu Šeperu i Viktoru Krasniću pridružili su se kolege Igor Pavlica na trubi i gitarist Franjo Glušac. Karakteristični glazbeno-dadaistički štih Šumskog dobio je time dodatnu nijansu u širini spektra. Pavličina truba produbila je dimenziju spleena velegrada, kao što su se pored starih ‘šumskih zasjeda’ izuzetno kvalitetnima pokazale pjesme novijeg datuma, posebice (sudeći po uvodnom stihu) „Prijatelji se sele na selo“ koja Juragu svakako promiče u ozbiljnog poetu koji sada, u zreloj dobi, ima što za reći, iako u pauzama između pjesama dobaci kratku šalu na svoje godine ili gubitak kose.

Uostalom, Šumski imaju i jednu drugu (zanimljivu) dimenziju, a to je šarm zvuka 1990-ih koji imaju u sebi i taj retro štih svakako je adut kojeg nemaju bendovi osnovani u ovom mileniju. I naravno, nastup pred publikom Žena svakako je bio odličan moment za Šumski ove slavljeničke večeri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X