‘Žena kralj’ stiže u hrvatska kina

Akcijskoj drami s Violom Davis predviđaju nominacije za Oscar.

Žena kralj (foto: Con Film)

Rijetko je koji film u posljednje vrijeme iznenadio kao “Žena kralj”. Ova akcijska drama inspirirana istinitim povijesnim događajima ostvarila je dojam iznad svih očekivanja. To je potvrdila publika i kritika ocjenama na stranici Rotten Tomatoes; Tomatometer 95%, Audience score 99%. Također, filmu se prognozira nekoliko nominacija za Oscara a neki su ga nakon premijere na Toronto Film Festivalu prozvali “Gladijatorom našeg vremena”. U navedeno će se moći uvjeriti i domaća publika 27. listopada kada film pretpremijerno kreće a od 3. studenog i u redovnu kino distribuciju.

Višestruko nagrađivana glumica Viola Davis igra glavnu zvijezdu filma, odnosno, ratnu zapovjednicu Naniscu koja vodi žensku vojnu jedinicu Agojie Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i nevjerojatnoj fizičkoj spremi a glavni zadatak im je bio zaštita kraljevstva.

Glumačka ekipa prije samog snimanja filma u Južnoafričkoj Republici imala je složene pripreme. Kako bi bile što spremnije za akcijske scene, Viola i društvo prošle su kroz rigorozne treninge kondicije i snage uz nekoliko sati borilačkih vještina dnevno. Isto tako, tu su bili i treninzi s oružjem poput koplja i mačeva. Glumice Thuso Mbedu, Lashana Lynch i Sheila Atim potvrdile su kako si ih te pripreme dodatne zbližile što je na naposljetku rezultiralo odličnom kemijom na setu filma.

Nemojte se zavarati da je “Žena kralj” samo još jedan “običan” akcijski film. Atraktivne akrobacije i scene borbe jesu zasigurno ono što krasi ovaj egzotični uradak. Međutim, on ima i priču koja glavnu junakinju suočava s duhovima prošlosti a usporedno jedan narod pred najvećom opasnošću od kolonizatora do sad. A u taj dio odlično su se uklopili mladi John Boyega i Hero Fiennes Tiffin.

Redateljica Gina Prince-Bythewood i scenaristice Marija Bello i Dana Stevens svoju inspiraciju za ovaj film, izuzevši povijesne činjenice, koristile su iz filmova Hrabro srce i Gladijator. Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika zavoljeli ovaj film. Svakako, tu je i fenomenalan odabir glumaca a moguće je da uloga Nanisce Violi Davis donese 5. nominaciju za Oscara.

“Žena kralj” je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspiriran istinitim događajima, “Žena kralj” prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica Oscara Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X