Amy Winehouse – kontroverzna biografija, kip i izložba

Situacija oko Amy Winehouse se ne stišava u Britaniji, prašinu diže kontroverzna biografija autorice Chloe Govan, a u pripremi je postavljanje kipa prerano preminuloj pjevačici na balkonu dvorane Camden’s Roundhouse.

Amy Winehouse (Foto: Alex Lake / Universal Music)

Autorica knjige “Amy Winehouse: The Untold Story” Chloe Govan ističe kako je razvod roditelja u dobi od 10 godina na nju izrazito utjecao pa je već tada prvi puta pokušala samoubojstvo. Unutar godinu dana od konačnog Mitchovog napuštanja majke Janice zbog takozvane “tatine supruge s posla” Amy je pokušala sebi oduzeti život prekomjernom količinom tableta.

“Amy je prolazila kroz vrlo bolno razdoblje kada su joj se roditelji razišli. Iako se trudila zauzeti stav da joj nije važan Mitchov odlazak k drugoj ženi za nju je to predstavljao konačno napuštanje. Za neke iz društva ona je već bila na putu propasti kada je u desetoj zapalila prvi joint,” u knjizi je citirana osoba koja je bila svjedok njenog predoziranja.

“Pronašla sam ju kako se grči od bolova u želucu, pjena joj je izlazila na usta, a oči su joj se okrenule. Rekla je da je željela zaspati na duže vrijeme.” Knjiga također ističe kako je Amy bila fascinirana nesretnim “Klubom 27”, te kako je željela biti besmrtna poput Kurt Cobaina, Janis Joplin, Jimi Hendrixa i Jima Morrisona.”

U međuvremenu gradske vlasti u Camdenu dale su zeleno svjetlo za postav kipa Amy Winehouse na balkonu dvorane Camden’s Roundhouse. Vjerni prikaz pjevačice biti će postavljen u rujnu ove godine. Postoje nagađanja da se tim kipom želi odvratiti obožavatelje od obilaženja njenog stana na Camden Squareu. Autor rada je Scott Eaton, umjetnik snažno nadahnut anatomski vjernom ekspresijom te pionir digitalnog kiparstva.

Konzervatorsko gradsko vijeće Camdena izložilo je svoje sumnje u relevantnost umjetničkog djela te pozicije na kojoj će biti postavljeno. Statua neće biti osvijetljena noću kako ne bi privlačila publiku da se okuplja na ulici.

Mitch Winehouse za Sky News je izjavio: “Amy je bila zaljubljena u Camden i to je mjesto s kojim je svi obožavatelji poistovjećuju. Obiteljska je želja obilježiti sjećanje na Amy upravo na mjestu koje je jako voljela, njen doprinos lokalnoj zajednici time je veći jer će njeni obožavatelji povećati promet malim poduzetnicima u kvartu. Mjesto na balkonu dvorane Roundhouse je značajno jer je tamo nastupila s Paulom Wellerom kada je obnovljena dvorana ponovno otvorena 2006. godine, te je tamo nastupila samo večer prije svoje tragične smrti u srpnju 2011.”

U čast Amy Winehouse Židovski centar u Camdenu održat će izložbu naslova “Amy Winehouse: A Family Portrait”, a na postavu označenom kao “osoban i intiman” su sudjelovali njen brat Alex te njegova supruga Riva. Izložba će trajati od 2. srpnja do 15. rujna, prigodno uz drugu godišnjicu njene smrti te postava skulpture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X