‘Astralis institucija’ – kako je hrvatski ritam postao svjetski fenomen

U Zagrebu je održana premijera nagrađivanog filma Igora Neljaka o nastanku najpoznatijeg domaćeg projekta elektronske glazbe i njegovih deset uspješnih godina.

  • 1
    Share
Astralis institucija

Čini se da su glazbeni filmovi nekakav novi trend kojim se konzumenti žele nagovoriti da kupe album ili odu na koncert. Nakon su se u zadnjih nekoliko mjeseci u zagrebačkim kinima zavrtili Justin Bieber, The Prodigy i Foo Fightersi, došlo je vrijeme i za jednu domaću premijeru. Dokumentarcem „Astralis institucija“, uratkom je redatelja Igora Neljaka, odalo se priznanje najpoznatijem i najdugovječnijem hrvatskom projektu elektronske glazbe.

Za razliku od pobrojanih filmova svjetske produkcije, Neljakov dokumentarac raspolagao je s kudikamo manje budžeta, nije protresao kina revolucionarnim surround zvukom, a nije ni toliko ambiciozan da postane nezaobilazna obrazovna točka svakog mladog nadobudnog konzumenta elektronike. Pa ipak je na neku foru, ponajprije skromnošću i jednostavnošću, osvojio inozemne žirije i pobrao nekakve značajne nagrade. No, za ovdašnju publiku mogao bi biti bitan kao svjedočanstvo o jednoj sceni s čijim je postojanjem velika većina ljudi bila upoznata tek površno ili nikako.

Ekipa okupljena oko Astralisa, u prvom redu DJ-i i producenti Go Cut i Ludvig, prošli su put od trnja do zvijezda, i poput rock bendova izašlih iz garaža na svjetsku pozornicu, imaju puno toga za ispričati – o svojim prvim partyjima u Bestu, do odlaska na Tajvan, partijanja na Love Paradeu u Berlinu i suradnje s brojnim svjetskim elektro-facama… O svemu tome u filmu „Astralis institucija“ postoje i videozapisi, pa se Neljakov dokumentarac srećom ne temelji isključivo na prepričavanju anegdota.

U zagrebačkom kinu Europa prikazuje se necenzurirana verzija filma, štono bi se reklo director’s cut. U prijevodu to znači da hrvatska publika ima prilike vidjeti eksplicitne scene s orgija na Love Paradeu, za koje su, primjerice, američki gledatelji bili zakinuti. Zahvaćeni u vrtlogu seksualno agresivnih partijanerica, naši su junaci ipak ostali pristojni i bazirali se samo na to kako da na svom najvećem partyju u životu posao odrade što bolje. Ili barem oni tako kažu…

Ocjena: 8/10

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X