Bev Vincent ‘Stephen King: Svemir najčitanijeg pisca današnjice’ – monografija dostojna kralja

Vincentova knjižurina više je od šarene slikovnice posvećene majstoru čije jezive vizije očaravaju vojsku obožavatelja već gotovo pola stoljeća.

Bev Vincent “Stephen King: Svemir najčitanijeg pisaca današnjice”

Najslavniji pisac horora i nadnaravne fikcije, Stephen King, ove je godine proslavio svoj 75. rođendan. Tim povodom objavljena je i monografija “Stephen King: Svemir najčitanijeg pisaca današnjice” koju je paralelno sa svjetskom premijerom u nas u prijevodu Marka Marasa objavila izdavačka kuća Lumen. U tvrdom uvezu na otprilike 240 stranica u boji, ova knjiga djelo je Beva Vincenta, jednog od najvećih stručnjaka za Stephena Kinga (kingologa?), koji je već prethodno objavio niz knjiga o kralju strave, uključujući “The Stephen King Illustrated Companion” te “The Road to the Dark Tower” o Kingovom fantasy opusu od sedam romana (plus naknadna međuknjiga “The Wind Through the Keyhole”) čiji se motivi provlače i kroz brojna druga djela ovog, kako podnaslov našeg prijevoda kaže, “najčitanijeg pisaca današnjice”.

Vincentova knjižurina više je od šarene slikovnice posvećene majstoru čije jezive vizije očaravaju vojsku obožavatelja već gotovo pola stoljeća, još otkako je slavu postigao svojim prvim hit romanom “Carrie” davne 1974. godine. Njegova djela toliko su popularna da je njihovo ekraniziranje postalo jamcem za zaradu u Hollywoodu (i na televiziji),  pa dolazi i do slučajeva, poput onog s njegovim posljednjim tek objavljenim romanom “Fairy Tale”, pa se prava na snimanje filma prema predlošku prodaju već u trenutku kad se prvi primjerci knjige tek slažu na police američkih knjižara.

Ova monografija, iako vizualno atraktivna kao tzv. coffee table book, ujedno služi kao pedantan uvid u sve što je majstor iz Mainea ikad napisao. Ona prati Kinga od njegovog djetinjstva i prvih literarnih pokušaja, preko težnje za probijanjem, pa sve do danas kad je njegovo ime postalo gotovo sinonimom za neupitan uspjeh. Premda je načelno vjerojatno namijenjena obožavateljima, tj. onima koji se u Kingovom svemiru nazivaju constant readers, ona ujedno služi i kao vodič za povremene čitatelje koji iz nje mogu birati daljnji smjer upoznavanja s opusom književnika čija bibliografija na prvi pogled djeluje prebogato da bi se u njoj lako snašli.

Fanovi će već vjerojatno biti upoznati s mnogo stvari koje će susresti u ovoj monografiji. Priče o pseudonimu Richardu Bachmanu koji je nastao zato što je King proizvodio više knjiga nego što je tržište (prema mišljenju njegovog izdavaštva) u jednom trenutku moglo podnijeti, zapisi o piščevoj borbi s ovisnošću o alkoholu i kokainu, prijelomni događaji poput prometne nesreće koja ga je gotovo koštala života; sve su to stvari o kojima je i sam King opširno i otvoreno govorio i pisao tijekom godina. Ipak, svatko će naći i dovoljno razloga za čitanje. I sam bi popis svih Kingovih knjiga zauzeo pozamašan prostor, a kad je svaka popraćena sažetkom i odgovarajućim biografskim crticama na nekoliko stranica, jasno je da se u ovoj knjizi ima štošta za čitati, a ne samo listati.

Tekstovi o Kingovim književnim djelima (i njihovim filmskim, televizijskim, stripovskim i inim adaptacijama) popraćeni su i brojnim zanimljivostima s margina koji donose raznu triviju iz Kingovoga svemira, od povijesti izmišljenog gradova poput Derryja i Castle Rocka u kojima se često odvija radnja njegovih knjiga, do popisa njihovih slavnih žitelja i liste svih pisaca iz njegovih romana, uz brojne reprodukcije naslovnica prvih izdanja, rukopisa i slične parafernalije, Vincentova knjiga izvrstan je božićni poklon za ljubitelje strave. Dovoljno je bogata da udovolji i tvrdokornim obožavateljima, a pisana je i s posebnom pozornošću da ne otkrije previše radnje o knjigama, kako ne bi pokvarila užitak svima onima koji ih još nisu pročitali.

(Lumen, 242 str., tvrdi uvez, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X