BluVinil ‘Zna li itko tajnu srca?’ – spremni za osvajanje srca šire publike

Izgleda da će momcima i 2022. biti njihova godina.

BluVinil ‘Zna li itko tajnu srca?’

Staromodno, a moderno – riječi su kojima bi se mogao opisati album grupe BluVinil “Zna li itko tajnu srca?”. Nakon debi albuma i uspjeha singla “Apaši” pjevač i glavni autor Matej Nakić je s grupom nastavio u istom smjeru i znalački kombinirao utjecaje Indexa, dalmatinske šansone i novog vala.

“Zna li itko tajnu srca?” nema hit veličine “Apaša”, ali pokazuje bend koji u rasponu od dvije godine nije sjedio na lovorikama, nego se razvijao. U svijetu vrlo nemelodičnih ili banalno melodičnih pop izvođača BluVinil se ističe poznavanjem povijesti pop muzike i pametnim korištenjem njenog nasljeđa. Ako u jednadžbu ubacimo autorski nerv pjevača Mateja Nakića, rješenje se doima očekivano – “Zna li itko tajnu srca” je ozbiljan pop album koji i u svojim vedrijim trenucima ne klizi u banalnost. Solidan dio pjesama je već poznat publici jer je prije objave albuma izdano nekoliko singlova, no pažnju privlače vremenski najdulje pjesme, “Sve što sam bio”, “Sutra mi nije u glavi” i naslovna pjesma.

U pjesmi “Sve što sam bio” neki će osjetiti utjecaje Oasisa, neki možda čak čuju i Traffic, neki na početku pjesme posumnjaju da je možda Arsen Dedić imao neke prste u tome, no istina je da “Sve što sam bio” dramaturški prirodno i ekonomično meandrira od introspektivnog uvoda preko bluesom inficirane potke (sugestivna klavijaturistička dionica podcrtava dojam), do himnične posljednje trećine pjesme koja ispisuje svoju kandidaturu za moment na koncertima kad se pale mobiteli i svi pjevaju.

Nakon krokija “Baš kao ti i ja” koji dođe poput kratkotrajnog, ali ne i banalnog opuštanja, “Sutra mi nije u glavi” je prirodna kulminacija albuma, emocijama napet power pop ep o ljubavnom trokutu (opet sa sugestivnim klavijaturama) koji demonstrira autorsku i interpretatorsku snagu sastava, odnosno, kako kaže “Ova se supernova raspada, zato izgorimo u stilu” i sve to donese u svojoj muzici.

Naslovna pjesma je poput odjavne špice filma – nakon potpunog sagorijevanja “supernove u stilu” meditativna minimalistička kompozicija sumira i stavlja točku na i, ljubitelji antičkog teatra će se možda sjetiti uloge kora koji prokomentira radnju, pogotovo kad slijedi stih: “Krivi smo ni za što u stvari”. I kako znamo da u pop muzici vrag leži u nijansama, u tom završnom diptihu BluVinil demonstrira razumijevanje materije. Iako je glavna zvijezda sastava po svom habitusu kantautor/šansonijer Matej Nakić, ostatak sastava je taj koji daje šlag na torti u vidu razigranih gitaristički solaža i u ovom tekstu već opjevanih klavijaturističkih pasaža.

Ovim albumom nećemo doznati tajnu srca, ali možda BluVinil prestane biti dobro čuvana tajna hrvatskog pop rocka i osvoji srca šire publike. Za to će trebati malo sreće i krajnje je vrijeme da se dotična osmjehne nekom tko to zaslužuje.

Ocjena: 8/10

(LAA, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X